2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
Itthon24 órára lezárják a magyar légteret!

24 órára lezárják a magyar légteret!


hamufelhőPénteken esete 19 órától szombaton 19 óráig légtérzárat rendelt el a teljes magyar légtérre a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága. Légtérzárat rendelt el a teljes magyar légtérre a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága péntek 19 órától szombat 19 óráig - közölte a hatóság az MTI-vel pénteken.

A teljes légtérzárról az igazgatóság értesítette a nemzetközi légi forgalom résztvevőit.

A légtérzár elrendelését az tette szükségesség a hatóság közleménye szerint, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzése alapján az izlandi vulkánkitöréssel a légkörbe került nagy mennyiségű hamu rövidesen eléri Magyarországot, és ez veszélyezteti a repülés biztonságát. A hatóság az MTI kérdésére azt a tájékoztatást adta, hogy a légtérbe került hamu eltömíti a repülőgépek hajtóművét, és emiatt leállhat.
A közlemény szerint a Légiközlekedési Igazgatóság az Országos Meteorológiai Szolgálattal folyamatos kapcsolatot tartva szükség esetén módosítja feloldhatja vagy meghosszabbíthatja a légtérzárat.

A légi utasok jogait biztosító előírások az izlandi vulkánkitörés miatt előállt rendkívüli körülmények között szükségessé vált járattörlések esetén is érvényesek - hangsúlyozta Siim Kallas közlekedési EU-biztos brüsszeli közleményében. Az utasnak joga van ahhoz is, hogy válasszon a menetjegy árának megtérítése, illetve a célállomás alternatív útvonalon történő elérése között - közölte, további pénzbeli kártérítés azonban nem jár az ilyen rendkívüli esetekben.

A ferihegyi egyes terminálon tucatnyi utas várakozik, míg a kettesen 80-100-an lehetnek - tájékoztatta Szilágyi Károly, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. szóvivője az MTI-t a légtérzárról szóló bejelentést követően. Az utasok ellátása alapvetően az adott légitársaság feladata - tette hozzá. Arra, hogy a repülőtéren lévő éttermek üzletek megfelelő ideig legyenek nyitva, a repülőtér üzemeltetőnek nincs ráhatása, hiszen ezek bérlemények.

A Malév több mint 50 pénteki járatából 44-et törölt, így most a legnagyobb feladat az, hogy a több ezer érintett utas jegyét átváltsák, illetve visszatérítsék - mondta Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője az MTI kérdésére. A magyar légitársaságnak lényegében nincs tranzitutasa Ferihegyen, mert már el sem hozták őket Budapestre, a budapesti utasok pedig ki sem mentek a repülőtérre.


Eurocontrol: péntek délelőtt a transzatlanti járatoknak csak egyharmada szállt le
Péntek délelőtt csak mintegy száz interkontinentális járat érkezett Európába a nyugati féltekéről, holott ilyenkor rendszerint ennek a háromszorosa érkezik - közölte az Eurocontrol, az európai légi közlekedés biztonságáért felelős brüsszeli székhelyű szervezet.

Az ugyancsak brüsszeli székhelyű Európai Légi Társaságok Szövetsége (AEA) becslése szerint a polgári repülési ágazatot naponta több mint száz millió euró kár éri a légtérzárlat miatt.

Brüsszelben, ahol szombatig meghosszabbították a repülési tilalmat, mintegy kétszáz bangladesi rekedt a repülőtéren. Nagy-Britanniába tartottak volna, és mivel nincs schengeni vízumuk, csütörtök óta összezsúfolva rostokolnak a tranzitváróban. A belga Vöröskereszt alkalmi fekvőhellyel, vízzel, étellel látja el őket.

Ennél is rosszabbak a körülmények az amszterdami Schiphol repülőtéren, ott 1500 ember alkalmi elhelyezését kénytelen megoldani a Vöröskereszt.

A repülési tilalom általában nem vonatkozik a légimentők kisgépeire. Ezek most ezer lábnál alacsonyabban repülnek, mert a hamufelhő ennél magasabban van.

A rendkívüli helyzet százezrek útitervét hiúsította meg Európában. Az Európai Bizottság pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján a szóvivők semmi bizonyosat nem tudtak mondani azzal kapcsolatban, hogy a látogatókat sűrűn fogadó, illetve sokat utazó uniós apparátus tevékenységét miként, mennyire borítja fel légtérzárlat.

2010-04-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite