2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
Nagyvilág300 ezres jövedelem felett jön a szolidaritási adó

300 ezres jövedelem felett jön a szolidaritási adó


A román kormány azt tervezi, hogy szolidaritási adót vezet be a háromszázezer forintnak megfelelő lej összeg fölötti közalkalmazotti jövedelmekre és nyugdíjakra - jelentette be Victor Ponta román miniszterelnök szerdán.

fizetesegy

Képünk illusztráció!

A kormányfő hangsúlyozta, hogy 2013-tól tervezik bevezetni ezt az adót úgy, hogy a 4500 lej (300 ezer forint) fölötti jövedelmekre 16 százalékos szolidaritási adót vetnek ki. Ez a különadó azt jelentené, hogy a 16 százalékos személyi jövedelemadó mellett - amit jelenleg mindenkinek egységesen kell fizetnie - a 4500 lejt meghaladó jövedelemrészből újabb 16 százalékot vonnak le.

Ponta már korábban is beszélt erről a szándékról, de akkor a 10 ezer lej (667 ezer forint) nagyságú béreket és nyugdíjakat említette megadózandó jövedelemként. A román média becslése szerint Romániában jelenleg mintegy százezer személy van a közszférában, akiknek a havi jövedelme meghaladja a 4500 lejt.

A kormányfő hangsúlyozta: tisztában van azzal, hogy ez az adó nem hoz sok pénzt az államkasszába, de így is szükségesnek tartja a bevezetését. A Ponta vezette szociálliberális kormány május elején került hatalomra.

A román parlament a múlt héten utasított el egy másik fajta szolidaritási adót, amit a független törvényhozók javaslatára azokra a személyekre vetettek volna ki, akiknek a vagyona eléri a 450 ezer eurót. Nekik évente egyszer vagyonuk egy százalékát kellett volna befizetniük szolidaritási adó címen.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite