2019. július 24., szerda - Kinga, Kincső
Keresés a tartalomban
Itthon30 centire a kritikus határtól

30 centire a kritikus határtól


hasznosiviztarozo04Csütörtökön hajnali hat órakor elsőfokú árvízvédelmi készültséget léptet életbe a Duna Vének és Dunaremete közötti szakaszán az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Pásztónál javult a helyzet, mivel a víztározó szintje nem érte el a kritikus magasságot. Baranyában három települést tart elzárva a víz.


Várhatóan csütörtök reggel vagy délelőtt a győri rakpartot is elönti az ár. Az árral napok óta küzdő Bőnynél délután helyreállították a megcsúszott védvonalat, „a falu továbbra is biztonságban van" - tudatták. Délután három órakor elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rába felső szakaszán, Sobor és Szany körzetében, míg a Mosoni-Duna bal partján, az Alsó-Szigetközben, valamint Szőny és Füzitő között este hat órakor elsőről másodfokúra emelték a készültséget. Csütörtökön reggel hat órától a Rába alsó szakaszán lép életbe elsőfokú készültség.

A kevesebb eső segített

Mivel a lehullott eső mennyisége szerdán az előre jelzett alatt maradt, a hasznosi víztározó szintje nem érte el a kritikus magasságot - közölte a helyi védelmi bizottság elnöke. Sisák Imre elmondta: a szerdára jelzett 50 milliméternyi eső helyett 21 milliméternyi esett, így a tározó szintje nem érte el a 17 méter 20 centiméteres kritikus határt, sőt a vízszint apad. A tározó vize éjjel 16,24 méteren tetőzött, jelenleg 16,9 méter a magassága - tette hozzá.

Pásztó városában és a hasznosi városrészben kedden mintegy kétezer lakost kellett kiköltöztetni, mert a tározó vízszintnövekedése azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy a többletvíz rázúdulhat a városra. Az elszállásolást csupán 182 ember vette igénybe, a legtöbben rokonokhoz, ismerősökhöz költöztek át éjszakára, de szerdán a legtöbben már hazatértek.

Sisák Imre komoly gondnak nevezte, hogy a hasznosi víztározóhoz és a fölötte lévő Mátrakeresztes településrészre csak Heves megyén keresztül lehet eljutni, mert a tározó előtti szakasz járhatatlanná vált, és teljes az útzár. A közútkezelő és a He-Do Kft. ideiglenesen egy három méter széles utat épít 3-án és 4-én, így pénteken már használható lesz a szakasz - fejtette ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy az út jobb oldalának megsüllyedését már május 17-én jelezte. Szerdán az út bal oldala is megrepedt, ez tette szükségessé a lezárást. A helyi védelmi bizottság rendkívül fontosnak tartja, hogy a lehető leggyorsabban megközelíthető legyen a víztározó, és biztosítani tudják az ellátást Mátrakeresztesen - hangsúlyozta Sisák Imre. Közölte: vészhelyzetben egy óra alatt 40 terepjáró áll rendelkezésre, így az erdőn keresztül eljuthatnak a településrészekre.

Szederkénynél kritikus a helyzet

Három elzárt település van Baranyában; jelenleg a Karasica mentén kritikus a helyzet - tájékoztatta a Baranya megyei katasztrófavédelem szerdán az MTI-t.

A közlés szerint Ófalu, Tarrós és Alsómocsolád megközelíthetetlen Baranyában. A zsáktelepülések bekötőútjain 70-80 centi magasan áll a víz. Emellett több útzár van érvényben vízátfolyás miatt: a hosszúhetényi elágazótól Hirdig, Szentdénesnél a sumonyi elágazásnál, a kátolyi elágazótól Szellőig, valamint a pellérdi bekötőúton. Erdősmecske és Lovászhetény között, a mázai vasúti átjárónál, valamint a sikondai bekötőútnál már feloldották a teljes lezárást.

Az 57-es út olaszi elágazójánál a háromból már csak egy sáv járható, az is rendőri irányítással. A környéket a megáradt Karasica veszélyezteti. Jelenleg Szederkénynél a legkritikusabb a helyzet. Itt a Vám- és Pénzügyőrség, valamint a Misina Mentőcsoport Egyesület tíz-tíz munkatársa is segít a védekezésben. Sásdnál kezd normalizálódni a helyzet, miután apadásnak indult a Baranya-csatorna. A megyében szerdán 25 embert telepítettek ki, s mintegy 260-an vettek részt a védekezésben.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2010-06-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite