2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
Itthon380 ezer hektár a belvízzel elöntött területek nagysága

380 ezer hektár a belvízzel elöntött területek nagysága


belviz01Az ország egyes területein kialakult árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt 12 megyében 250 településen folyik ár-, vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben 1970 fő 498 szivattyúval vesz részt. A kitelepítések száma jelenleg 229 fő - közölte a hirado.hu-val a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (OKF).


A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a belvízzel elöntött területek nagysága 380.000 hektár, ebből 206.000 hektár vetés-szántó.


Az OKF szóvivőjének tájékoztatás szerint január 16-án III. fokú készültség volt 113 km hosszon, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, valamint a Duna Vének-Dunaremetei szakaszán, a Sajó Bánréve-Felsőzsolcai és a Miskolc-Sajópüspöki szakaszán. II. fokú készültség volt 30 km hosszon, a Mosoni-Dunán Vének Dunaszentpáli szakaszán. I. fokú készültség volt 1335 km hosszon, a Dunán (Rajka és Dunaremete, ill. Almásfüzitő és Komárom között és a fővárosi szakaszán, a Rába torkolati szakaszán; a Tiszán (Kisköre és a déli országhatár között), a Lónyay-főcsatornán, a Krasznán, a Zagyván, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körösön és a Maroson.


A Felső-Dunán Passaunál és a Duna osztrák mellékfolyóin (Traun, Enns) már apadás következett be. A Duna árad, az előrejelzés szerint a folyó szintje Nagybajcsnál meghaladja a III. fokú készültség (610 cm) szintjét.


Elérte Pest megyét a dunai árhullám


Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el hétfőn a Duna Pest megyei szakaszán, egyebek mellett Göd, Szigetújfalu és Makád térségében, miután hajnalban megérkezett a régióba az árhullám - közölte a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Baross Károly elmondta, hogy az igazgatóság által kezelt Duna-szakasz főbb vízmércéinek adatai szerint Szobnál óránként 2-3 centimétert árad a Duna; reggel 7 órakor ott 488 centimétert mértek, míg Nagymarosnál 495, Vácnál 537, Budapestnél 629, Tassnál 621, Dunaújvárosnál 485 centiméter volt a vízállás. A folyó tetőzése Nagymarosnál kedd este 542 centiméterrel, Budapesten szerdán reggel 687 centiméterrel, Dunaújvárosnál csütörtökön 535 centiméterrel várható. A Győr-Moson-Sopron és a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok, valamint a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság megerősített ügyelettel látja el feladatait felkészülve a dunai árhullámra.


Ár- és belvíz elleni védekezés országszerte


Bács-Kiskun megyében 29 településen folynak védekezési munkálatok. A veszélyeztetett területeken 156 fő védekezik 26 munkagéppel, 53 szivattyúval. A belvízzel elöntött terület nagysága 46.900 hektár.
Baranya megyében Magyarbóly község egyes területein a kertekben 10-50 centiméter belvíz található, amelynek a levezetésére a vízelvezető árkokat építik kotrógép segítségével.


Békés megyében 21 településen folyik védekezési munka, ahol 247 fő beavatkozó és 53 szivattyú dolgozik folyamatosan.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 13 településen folyik belvízi védekezés, a munkálatokban 153 ember vesz részt, 21 szivattyú alkalmazásával. 982 lakóépület és 3 önkormányzati tulajdonú épület van veszélyeztetve.


Csongrád megyében 37 településen folyik belvízi védekezés, 66.100 hektár a belvízzel borított terület nagysága. A munkákban összesen 458-an vesznek részt 83 szivattyú alkalmazásával.


Fejér megyében a belvízi károk elhárítására 6 településen folyik védekezés, amelyet 40 közmunkás 8 szivattyúval végez.
Hajdú-Bihar megyében 26 településen folyik belvízi védekezés. A munkákban összesen 266-an veszenk részt, 42 szivattyú igénybevételével.


Heves megyében 9 településen folyik belvízi védekezés 37 emberrel és 11 szivattyú alkalmazásával.


Jász-Nagykun-Szolnok megyében 28 településen folyik belvízi védekezés. A kirendeltség- és irodavezetők folyamatos koordinációja mellett többségében 119 önkormányzati közmunkás végezte feladatát, 94 szivattyúval.


Komárom-Esztergom megyében 2 településen folynak védekezési munkálatok.


Pest megye területén 32 települést veszélyeztetett a belvíz, - 6 településen I. fokú-, 10 településen II. fokú-, 9 településen III. fokú készültségi fokozat van elrendelve - a védekezési munkálatokban összesen 101-en vettek részt 70 szivattyú alkalmazásával.


Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 47 településen folyik védekezés, ahol összesen 392 ember dolgozott, 57 szivattyú és 14 egyéb technikai eszköz bevetésével.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite