2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
Nógrád Megye3. Salgótarjáni Ipartörténeti Emléknap

3. Salgótarjáni Ipartörténeti Emléknap


BányamúzeumA Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében 2010. október 16-án rendezték meg a 3. Salgótarjáni Ipartörténeti Emléknapot. A szervezők - Nógrád Megye Önkormányzata és a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet - a programmal azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy közösen megemlékezzünk a városunkban lévő Bányászati Kiállítóhely - közismertebb nevén a Bányamúzeum - megnyitásának 45 éves jubileumáról és a kiállítóhely 30 éve történt „Ipartörténeti Műemlék"-ké való nyilvánításáról.

A szakmai konferenciát és koszorúzási ünnepséget is magába foglaló egész napos rendezvénynek a Nógrádi Történeti Múzeum és a Bányamúzeum adott otthont, a szervezésben pedig részt vett a Nógrád Megyei Mérnöki Kamara Szilárdásvány-bányászati Szakcsoportja és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Salgótarjáni Osztálya is.


A programok délelőtt a Nógrádi Történeti Múzeumban szakmai előadásokkal kezdődtek, ahol a bányászat aktuális kérdéseit boncolgatták. Hallhattuk Dr. Katona Gábort, az MBFH főosztályvezetőjét, Dr. Böhm Józsefet, a ME-MFK intézet igazgatóját, Prakfalvi Péter területi geológust, a Miskolci Bányakapitányság képviselőjét és Dr. Vojuczi Pétert bányamérnököt.
Koradélután közös megemlékezés vette kezdetét, ahol a Bányászhimnusz és bányász dalok felhangzása után Dr. Barta László, a Nógrád Megyei Önkormányzat főjegyzője mondott ünnepi köszöntőt. Utána ismét szakmai hozzászólások következtek.


Székyné Dr. Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere a rendezvénynek helyet adó város polgármestereként köszöntötte az emlékezőket, majd „A Bányamúzeum és Salgótarján" című előadásában beszélt a salgótarjáni bányászatról, annak múltjáról, a hagyományőrzés feladatáról és a jövő célkitűzéseiről. - Ez az összefogás, amelynek ez a mai nap is köszönhető, egyre jellemzőbb Salgótarjánra. Együtt, ugyanazért a célért dolgozunk: azért, hogy azt a múltat, azt a hagyományt, aminek a létünket, Salgótarján városa az életét, a létét köszönheti, ne hagyjuk feledésbe merülni. Az a legfontosabb cél, hogy mindig legyenek olyanok, akik tovább tudják adni azokat a hagyományokat, amelyeket apáink, nagyapáink megéltek - mondta Székyné dr. Sztrémi Melinda. A városvezető előadásában beszélt Salgótarján bányász múltjáról, a Bányamúzeum jelentőségéről és azokról a projektekről, amelyek a hagyományőrzést segítik. A turisztikai fejlesztések közül kiemelte a megyei önkormányzat Nógrádi Történeti Múzeum felújítására irányuló kiemelt projektjét és Salgótarján ReSource elnevezésű, európai projektben való részvételét. Ez utóbbi lényege a bányász múltból adódó problémák lehetőségekké változtatása, külföldi partnervárosokkal végzett tapasztalatcserék, közös és egyéni projektek által. Ennek egyik salgótarjáni vonatkozású eleme a salgóbányai kisvasút tervezési munkáinak elvégzése, amely elkészültével lehetőséget ad majd a kivitelezésre vonatkozó pályázat benyújtására. A hallgatóság örömmel fogadta a város turisztikai célú fejlesztési ötleteit.


A programon a bányász szakszervezet részéről Rabi Ferenc köszöntötte a megjelenteket, a Magyar Bányászati Szövetségtől pedig Holoda Attila szólt az emlékezőkhöz.


Koradélután a program a Bányamúzeumnál folytatódott, ahol a köszöntők után megkoszorúzták az alapítói emléktáblát, majd az emlékezők megtekintették a földalatti kiállítást. A 3. Salgótarjáni Ipartörténeti Emléknap szakestéllyel zárult.


Forrás: Nógrád24.hu

 

2010-10-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite