2020. február 18., kedd - Bernadett
Keresés a tartalomban
Nógrád Megye40 családot evakuálhatnak az éjszaka Bátonyterenyén

40 családot evakuálhatnak az éjszaka Bátonyterenyén


A maconkai víztározó zsilip rendszere 6 méter 10 centiméterig tudja szabályozni a tározót, jelenleg a vízszínt 6 méter 30 cm. A víz már átbukik a zsiliprendszeren így a gátakat 3000 darab homokzsákkal erősítették meg a polgári védelem emberei. Kérdés a gát mikor ázik át? A Bátonyterenyei Védelmi Bizottság ülésén a vízügyi hatóság emberei tájékoztatták a város vezetését és azt mondják tudják még kezelni a kialakult katasztrófa helyzetet. Mindenesetre felkészültek arra a helyzetre is, hogy evakuálni kell a Bajcsy-Zsilinszky úton lakó több mint negyven családot.

árvíz9


Lavajné Dóka Éva a Bátonyterenyei Védelmi Bizottság ülése után tájékoztatta a Nógrád24.hu-t a kialakult helyzetről. Elmondta mindent megtettek eddig, amit csak emberileg meg lehetett tenni, és felkészültek arra az esetre is, ha az embereket ki kell menekíteni az áradó Zagyva miatt.


„Az emberek felkészültek arra az eshetőségre, ha menniük kell, összepakolták a legszükségesebb dolgaikat és tudják mi a teendő, ha éjszaka megszólalnak a rendőrségi szirénák." - mondta Lavajné Dóka Éva, Bátonyterenye polgármestere.


A Zrínyi úti Kossuth Lajos Általános Iskolában tudják elszállásolni azokat a családokat, akinek nincs hova menni. A város polgármestere azt mondja, hogy őszerinte minimális az esély, hogy az embereket evakuálni kell az éjszaka folyamán, úgy véli 2% esély van arra, hogy ez bekövetkezik.

árvíz7


Más forrásaink úgy vélik, hogy a helyzet kritikussá is válhat és még a Védelmi Bizottság ülésezet ismét el kezdett szakadni az eső és a vízszínt ennek köszönhetően óránként 3-4 centimétert emelkedett. A helyzet súlyosságát jelzi az is, hogy a maconkai víztározót rendőrök őrzik, senkit nem engednek fel a gátra, de még csak a Zagyva közelébe sem. A helyzet percről-percre kritikusabbá válik és a vízügyi szakemberek a gátszakadástól tartanak.

A Védelmi Bizottság összehívása is jelzi, hogy nagy a gond Bátonyterenyén. Kérdésünkre a Nógrád Megyei Katasztrófa Védelem sajtóügyletese elmondta, hogy Nógrád Megye egész területén fokozott az árvízvédelmi készültség. A megyében csak a mai napon több mint hatvanszor riasztották a tűzoltókat, a riasztások nagy része Bátonyterenyéről jött, mivel ott a legnagyobb a vészhelyzet - mondta Szeles Péter a Nógrád Megyei Katasztrófa Védelem sajtófőnöke.

 

 

2010-05-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite