2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
Itthon47 ezret küldtek Matolcsynak az éhségmenet résztvevői

47 ezret küldtek Matolcsynak az éhségmenet résztvevői


Megérkezett Miskolcról a "Kenyeret és munkát" jelszóval vonuló éhségmenet. A demonstrálók egyik képviselője, az MSZP-s Gúr Nándor a Parlamentben kézebsítette a menetelők jelképes, 47 ezer forintos "ajándékát". Matolcsy György már nem volt az ülésteremben, ezért Cséfalvay Zoltán vette át az összeget.

munkat_kenyeret

Hétfőn érkezett meg Miskolcról az éhségmenet, köztük a szocialista Gúr Nándor. Az MSZP-s politikus a parlamentben élénk szavakkal bírálta a kormányt, amiért az „a szociális biztonságot sárba tiporta". A kormány a foglalkoztatás tekintetében sem tett semmit - vélekedett. A Fidesz százezreket, sőt milliókat döntött a nyomorba intézkedéseivel - hangsúlyozta. Vitatta, hogy negyvenhétezer forintból jól meg lehetne élni Magyarországon - mint ahogy azt Matolcsy György korábban mondta. A politikus az egykulcsos személyi jövedelemadó elfelejtését javasolta a kormánynak, majd átadott negyvenhétezer forintot Cséfalvay Zoltán államtitkárnak - Matolcsy György miniszter már nem volt jelen.

Válaszában az államtitkár Matolcsy György „negyvenhétezer forintos" mondatát idézte, annak szövegkörnyezetében. Cséfalvay azt mondta: tavaly reálbér-növekedés volt Magyarországon. Az államtitkár hangsúlyozta: a társadalom legfelső és a legalsó húsz százaléka között Magyarországon a legalacsonyabbak közt van a különbség.

 

munkat_kenyeret001

A menet résztvevői több, mint 200 kilométert gyalogoltak a fővárosig, ahol az Alkotmány utcánál felállított színpadnál ért véget a nyolc napig tartó akciójuk.


Az Éhségmenetet körülbelül százan várták a színpadnál, ahol a rendezvény a Himnusszal kezdődött meg, majd a gyaloglókat a szervezők felinvitálták a színpadra. Az Éhségmenet résztvevői egyenként elmesélték, miért csatlakoztak a menethez, Tóth Imre, az Éhségmenet elindítója pedig fölemelte azt a hólapátot, amivel elmondása szerint meg akarták alázni Mezőkövesden. A tiltakozók megismételték követeléseiket: munkát, kenyeret és a megélhetéshez méltó bért akarnak.


A menetelők bemutattak egy fényképet is, amelyet saját magukról készítettek a 90-es kilométerkőnél, és amelyet elküldtek Göncz Árpád volt köztársasági elnöknek 90. születésnapja alkalmából.


Az Alkotmány utcában körülbelül 3-400-an lehetnek, a helyszínen zsíroskenyeret osztanak a résztvevőknek.Tóth Imre, a menet kezdeményezője és szervezője a Klubrádióban azt mondta, reméli, hogy sikerült felrázniuk az országot ezzel az akcióval, bár úgy vélte, egyelőre nem voltak elegen.

Az éhségmenet tagjai, illetve a hozzájuk csatlakozók - összesen hozzávetőleg 150 fő - a kora délutáni órákban érkezett meg a fővárosba. A demonstrálókkal szimpatizálók folyamatosan csatlakoztak a menethez, amely így több száz fősre duzzadt. A menet, amelyet rendőrautók kísérnek, az Örs vezér térről a Keleti pályaudvaron, a Blaha Lujza téren, az Astorián és a Deák Ferenc tér érintésével érkezett meg az Alkotmány utcába.

A menettel együtt indult el Ujhelyi István (MSZP), az Országgyűlés alelnöke, Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsógagy és Ricse szocialista polgármestere, civilek, munkanélküliek és szimpatizánsok.

A menethez egy nappal később csatlakozott az LMP két szóvivője, Szél Bernadett és Vágó Gábor. A politikusok 12 kilométeren keresztül gyalogoltak a tiltakozókkal, akik mellé a Demokratikus Koalíció is odaállt.

Az Éhségmenethez február 12-én, vasárnap reggel Hatvanban csatlakozott az Összefogás Nógrádért, mert mint ahogyan közleményükben is írták az Összefogás Nógrádért (ÖN) teljes egészében egyetért az Éhségmenet szándékaival és céljaival.

 


Forrás: MTI/atv/hvg/HÍR PORT24

 

 

 

2012-02-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite