2019. augusztus 24., szombat - Bertalan
Keresés a tartalomban
Itthon4,7-as erősségű földrengés volt Dunántúlon

4,8-as erősségű földrengés volt Dunántúlon


Földrengést észleltek Budapesten, Tatán, Tatabányán, Székesfehérváron és Győrben is 18 óra 42 perc körül. 4,8-as erősségű volt a földmozgás - jelentette a Geofon földrengésfigyelő portál.

földrengés01


Laptulajdonosunk, Pierog Ferenc épp Tatán tartózkodott, elmondása szerint a földrengés körülbelül 5 másodpercig tartott. - Pont ültem és az egész kanapéval együtt megdobott a rengés, félelmetes volt! - mondta a Pierog Ferenc.

Az MTI-hez szombat este háromnegyed hét után számtalan telefonhívás érkezett Budapestről és környékéről, hogy megmozdult a föld. Az MTI I. kerületi, Naphegy téri épületét is megmozdította egy lökés.

Kisebb földrengést jeleztek Budapest több kerületéből, továbbá Gödről, Környéről, Székesfehérvárról, Budaörsről, Pécsről, Dorogról valamint Tatabányáról is.

A HÍR PORT24 információi szerint Budaőrs és Sashegy térségében is érezték a rengést. Néhány tízemeletes házból családok szaladtak az utcára, és jelenleg is ott tartózkodnak.

Budapesten a X. kerületben körülbelül öt másodpercig lehetett észlelni a földmozgást. Szerkesztőségünk egyik munkatársa arról számolt be, hogy a földmozgás alatt a beépített szekrényajtó mozogni kezdett, majd nyikorgó hangot adott ki. Az asztal és szobában lévő növények is rezegtek.

Tóth László a georisk Földrengéskutató Intézet Kft. szeizmológusa a  elmondta, rögtön a rengés után nem lehet pontosna megadni a magnitudót. 4,2-4,7-es közötti tartományban lehetett a rengés, ő 4,5-ös erősségűre becsüli. Az epicentrum Oroszlány környékén volt. Budapest egész területén és a Dunántúl északi részén lehetett érezni. Károkról egyelőre nem érkezett hír.

A Tudományos Akadémia egyik szeizmológusa azt nyilatkozta, hogy ez a rengés erőnek számít Magyarországon. Károkról, sérültekről egyelőre nem érkezett hír, de a Budapestről a főváros környékéről, és Székesfehérvárról is jelezték , hogy érezték a mozgást. Magyarországon legutóbb 1985-ben volt ekkora földrengés, Berhidán.

Az Amerikai Földmérő Hivatal eredményei szerint a rengés 8,3 kilométeres mélységben zajlott le. Tartománya észak-nyugati irányba 113, nyugatra 54, észak-keletre pedig 53 kilométeres volt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közlése szerint, hozzájuk nem érkezett jelzés személyi sérülésekről. Az MTI-nek azt is elmondták, a megyei katasztrófavédelmi főigazgató intézkedett arról, hogy a szükséges lakosságvédelmi intézkedéseket tegyék meg.

A távirati iroda értesülései szerint, három budapesti panelépületben is kisebb károk keletkeztek a szombat esti földrengésben: a III. kerületben kettő, a XI. kerületben pedig egy tízemeletes épületből jeleztek falrepedéseket. Komárom-Esztergom megyében több településen ugyancsak falrepedéseket jelentettek a tűzoltóknak.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel közölte, hogy a budapesti helyszínekre már úton vannak a statikusok, a tűzoltók pedig megérkeztek a helyszínre. A III. kerületben a Hollós Korvin Lajos utcában és a Huszti úton álló tízemeletesben keletkeztek károk, a XI. kerületben pedig a Gazdagréti téren lévő lakótelepi épületből jeleztek szerkezeti rongálódásokat.

A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi ügyelete arról tájékoztatott, hogy a megyében több településén is kisebb falrepedéseket jeleztek a tűzoltóknak. Lakossági intézkedésre eddig nem került sor, nagyobb károkról nem érkezett jelentés. Felhívták a figyelmet arra, hogy az embereknek nem kell elhagyniuk a házaikat.

Tarlós István főpolgármester folyamatosan tartja a kapcsolatot a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatósággal, ám egyelőre nem tartják indokoltnak a védelmi bizottság összehívását - közölte Szűcs Somlyó Mária, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója az MTI-vel a szombat esti földrengést követően.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite