2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
Üzleti negyed4,7 százalékos az inflácó

4,7 százalékos az inflácó

százalék01Az elemzők által várt 4,6 százalékos éves inflációval szemben áprilisban a fogyasztói árak 4,7 százalékkal haladták meg a tavaly áprilisi szintet. 0,6 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest a Központi Statisztikai Hivatal szerdai közlése szerint.


Az idén az első négy hónapban átlagosan 4,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. A maginfláció áprilisban 0,3 százalék, 12 havi összehasonlításban 2,7 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztó kosárra számított 12 havi árindex 5,7 százalék, az egyhavi 0,7 százalék volt. Az éves drágulás a januári visszaesést követően áprilisban már a harmadik hónapja gyorsul, és az idényáras élelmiszereket és üzemanyagokat nem tartalmazó éves maginfláció is három hónapja nő.


A KSH közlése szerint egy hónap alatt az élelmiszerek árai 1,2 százalékkal emelkedtek. Nőtt 12,1 százalékkal a margarin, 4,1 százalékkal az idényáras élelmiszerek, a burgonya, friss zöldség, gyümölcs, 2,8 százalékkal a kenyér, 2,0 százalékkal a péksütemények, 1,9 százalékkal a tej ára. Az idényárasok nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal emelkedett.


Mináry Borbála, a KSH főosztályvezetője elmondta: folytatódott az élelmiszerek drágulása. A szakértő kiemelte a friss gyümölcsöket és a feldolgozott élelmiszereken belül a kenyeret, péksüteményeket. A KSH szerint 1,5-1,5 százalékkal csökkent az étolaj és a tojás ára. A legnagyobb mértékben, 4,0 százalékkal a ruházkodási cikkek árai emelkedtek. A főosztályvezető megjegyezte, hogy egyrészt az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően drágultak a ruházkodási cikkek, másrészt egy, az Eurostat által a szezonális cikkekre előírt módszertani változás miatt.


Az egyéb cikkek szintén az átlagosnál nagyobb mértékben, 0,9 százalékkal drágultak, ezen belül a járműüzemanyagok és a gyógyszerek, gyógyáruk ára egyaránt 1,8 százalékkal nőtt. A szolgáltatások körében bekövetkezett 0,3 százalékos áremelkedés átlag alatti volt.


Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 9,4 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen, 68,0 százalékkal nőtt a cukor, 62,1 százalékkal a liszt, 23,5 százalékkal az étolaj, 20,0 százalékkal az idényáras élelmiszerek, 12,7 százalékkal a tej és 12,2 százalékkal a kenyér ára. Csökkent 6,3 százalékkal a tojás, 5,2 százalékkal a sertészsiradék ára.

Egy év alatt az átlagosnál nagyobb mértékben, 8,4 százalékkal nőtt a háztartási energia ára, ezen belül a vezetékes gáz ára 16,5 százalékkal, a távfűtésé 9,8 százalékkal nőtt. Szintén az átlag felett, 6,4 százalékkal drágultak az egyéb cikkek, ezen belül a járműüzemanyagok ára 15,9 százalékkal, a gyógyszerek, gyógyáruké 3,4 százalékkal nőtt. Az átlag alatt, 2,2 százalékkal emelkedett a ruházkodási cikkek és 2,0 százalékkal a szolgáltatások ára, ez utóbbin belül a csatornadíj 9,8, a szemétszállítás 5,4, a vízdíj 4,0 százalékkal drágult.


A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,4 százalékkal, a szeszes italok, dohányárukért átlagosan 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel korábban. Mináry Borbála ezzel kapcsolatban megjegyezte, nem is emlékeznek olyan évre, amikor csökkent a dohányáruk ára.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-05-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite