2019. április 24., szerda - György
Keresés a tartalomban
Nógrád Megye50 év képzőművészete Salgótarjánban

50 év képzőművészete Salgótarjánban

Művek, alkotók - A képzőművészet 50 éve Salgótarjánban címmel 2016. szeptember 16-án nyílott kiállítás helyi művészek remekeiből a Dornyay Béla Múzeumban. A tárlat október 22-ig tekinthető meg.

kialitasst

A kiállított műveket a Dornyay Béla Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből válogatták az intézmény szakemberei. A város képzőművészeti élete klasszikusainak - Iványi Ödön, Czinke Ferenc, Mustó János - munkásságát felvillantó művek mellett a látogatók megismerhetik a „középgeneráció" - Szujó Zoltán, Hibó Tamás, Földi Péter - alkotásait, illetve a legfiatalabb generáció - Földi Gergely, Birkás Babett, Gelencsér János, Kun Péter - festményeit, grafikáit is.

Az elmúlt fél évszázadban Salgótarján dinamikus fejlődéséhez és újjászületéséhez a képzőművészet reneszánsza társult. A 60-as, 70-es és a 80-as évek nagy salgótarjáni képzőművész generációjának életművére, művészeti hagyatékára, országosan is elismert értékteremtő, megalapozó munkájára - mint biztos fundamentumra - épül a helyi kortárs művészet.

A salgótarjáni képzőművészeti élet a helyi klasszikusok és a középgeneráció művészi ösztönzése által emelkedett országos nívóra. Valójában ők alapozták meg Salgótarján képzőművészetének folyamatos fejlődését és megújulásának a lehetőségét is. Az elődök nyomán elindulva újabb alkotók, újabb tehetségek járnak ma már a maguk útján és a tárlaton is látható műveikkel egyre gyarapítják a város képzőművészeti kincsestárát.

 

Forrás: Salgotarjan.hu2016-09-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite