2021. január 15., péntek - Lóránt
Keresés a tartalomban
Nagyvilág7 ember halt meg a hamis vodkától, többen megvakultak

Többen meghaltak metilalkohol-mérgezésben Csehországban

Hétre növekedett kedd délutánig a metilalkohol-mérgezés következtében elhunyt személyek száma Csehország morva-sziléziai régiójában - közölték az illetékes cseh hatóságok.

rendőrségi autó

A cseh közszolgálati televízió jelentése szerint további kéttucat személyt pedig súlyos mérgezéssel kórházban kezelnek. Több személy állapota válságos, s ha nem is halnak meg, egészségük mindenképpen tartós károsodást szenved - állítják az orvosok. Egy beteget - egy középkorú nőt - az orvosok máris menthetetlennek minősítettek.

Miután a metilalkohol-mérgezés tömeges méreteket öltött, a kormány úgy döntött, hogy szerdai ülésén szintén foglalkozik a történtekkel. Petr Necas miniszterelnök felszólította az illetékes minisztereket, hogy tegyenek lépéseket a további halálesetek megakadályozására.

Az első metilalkohol-mérgezést múlt csütörtökön jelentették a morva-sziléziai Karviná városból, majd Prerovból, Havírovból és Frydek-Místekből. Vasárnapig hárman - két férfi és egy nő - belehaltak a mérgezésbe, egy férfi pedig megvakult. Kedd délutánig további négy metilalkohol-mérgezéses halálesetet jegyeztek fel, míg egy nőnél látási zavarok léptek fel, s az orvosok szerint nagy valószínűséggel szintén megvakul.

A rendőrségi vizsgálat megindult. Az első két napban hamisított vodkában és borókapálinkában találtak mérgező anyagokat, s az ezeket árusító boltokat azonnal bezárták. A mérgezett ital gyártói egyelőre ismeretlenek.

Az élelmiszer-ellenőrzési hivatal kedden országos ellenőrzést rendelt el, miután reggel a közép-csehországi Príbram kórháza is jelentett egy metilalkohol-mérgezéses esetet.

Az illetékes hatóságok és a sajtó is felhívta a lakosság figyelmét, hogy ne igyanak ellenőrizetlen vagy gyanús eredetű tömény italokat, s hogy ne vásároljanak italokat különféle kioszkokban és a piacokon.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-09-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite