2019. augusztus 26., hétfő - Izsó
Keresés a tartalomban
Nógrád Megye85%-os készültség felett a kisvasút a Börzsönyben

85%-os készültség felett a kisvasút a Börzsönyben

 

Magyarország egyik legvadregényesebb vonalvezetésű, magashegyi hangulatú erdei vasútját építi újjá és teszi turisztikai célra alkalmassá - uniós támogatás segítségével - a Börzsönyben az Ipoly Erdő Zrt. A jövő nyárra várható üzemkezdet után napelemes kisvonatok is járni fognak a börzsönyi erdőkben.

kisvasutborzsony

Módosított ütemterv szerint halad az erdei kisvasút Márianosztra és Nagyirtás közötti szakaszának kivitelezése. Nagyírtásról leért a sínpár Márianosztrára. Már a vágányszabályozás „nagygépes" munkáinak zöme is elkészült. A kivitelezők megkezdték a vasúti épületek építését és elindult a gördülő állomány (motorvonat, vasúti kocsi, két napelemes, elektromos jármű) beszerzése is.

A fejlesztés célja a Szob és Nagybörzsöny közötti vadregényes vonalvezetésű, magashegyi hangulatú erdei kisvasút turisztikai célú rekonstrukciója, a hiányzó, Márianosztra és Nagyirtás közötti szakasz megépítésével. A KMOP-3.1.1/E-13-2013-0001 kódjelű, „Márianosztra - Nagyirtás közötti kisvasút teljes turisztikai célú helyreállítása" című projekt fő eleme a Márianosztra és a nagybörzsönyi Nagyirtáspuszta közötti mintegy 7 km hosszú vasúti pálya újjáépítése. A turisták szállításához új, napelemmel hajtott önjáró vasúti kocsikat és egy motorkocsit is beszereznek, valamint fogadóépületek épülnek Márianosztrán és Nagyirtáspusztán a turisták igényeinek kiszolgálására. A beruházás nemcsak színesíti a Börzsöny turisztikai kínálatát, hanem lehetővé teszi a régió belső területeinek környezetbarát megközelítését is.

kisvasutborzsony1

Az Ipoly Erdő Zrt. által kezelt területekhez tartozik a Börzsöny természeti értékeinek, látnivalóinak jelentős része. A Társaság fő tevékenysége az erdő- és vadgazdálkodás, illetve az erdőgazdálkodással összefüggő szolgáltatások, mindemellett kiemelten foglalkozik az erdő közjóléti szerepének kiteljesítésével is. Tevékenysége során arra törekszik, hogy a természetet felkereső vendégek tartalmasan, ugyanakkor felelősségteljesen tölthessék el szabadidejüket. Ezért indult el a „Kiemelt és integrált vonzerő-, termék- és infrastruktúra fejlesztések támogatás" című EU pályázat segítségével a kisvasút-fejlesztés is. A pálya rekonstrukciója májustól kezdődően várhatóan október végéig tart. A turisták a tervek szerint jövőre, nyár elején vehetik birtokukba az uniós támogatással megvalósult fejlesztést.


A Börzsöny és Cserhát további kirándulóhelyeiről és minőségi szálláshelyeiről a www.erdeikirandulasok.hu vagy a www.facebook.com/ipolyerdozrt oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. A projekt hivatalos oldala: http://borzsonyvasut.ipolyerdo.hu

 

Forrás: Ipoly Erdő Zrt./NÓGRÁD24

 

2015-09-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite