2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
Itthon900 milliárdos Matolcsy csomagja

900 milliárdos Matolcsy csomagja


Matolcsy György01A kormány valóban hadat üzent az államadósságnak, még akkor is, ha erre főleg a korábbi években felhalmozott magánpénztári vagyont használja fel.


Nagyjából az előre beharangozott összetevőket tartalmazza a kormány kedden bemutatandó strukturális reformprogramja értesült a HVG fideszes körökből.
Jövőre 550 milliárd forinttal, 2013-ban és 2014-ben 902-902 milliárd forinttal javítja az államháztartás egyensúlyát, ami lehetővé teszi a különadók kivezetését, legalábbis elvileg - olvasható a hvg.hu hírportálon az "Exkluzív: nincs többé titok, Matolcsy strukturális reformprogramja 900 milliárdra rúg!" című cikkben.


Az államadósságot a GDP 65-70 százalékára óhajtja leszorítani, amire a kasszák vagyonának 63 százalékát szánja. Ebből máris kiderül, hogy amennyiben a teljes összeget erre fordítaná, megcélozhatná akár a 60 százalékos maastrichti limitet is. Ráadásul az utóbbi megoldást jobban tolerálná a piac, mint a mostanit, amikor a teljes vagyon egy részét nyugdíjakra, folyó kiadásokra költi el.


A Népszabadság információi szerint a sport, kultúra és településszervezés kivételével szinte minden hatáskör az államhoz kerül. Erről a siófoki frakcióüléshez hasonlóan a legutóbbi megbeszéléseken is éles vita bontakozott ki Kósa Lajos alelnök és Orbán Viktor között.


A Magyar Hírlap információi szerint Széll Kálmán egykori miniszterelnökről, pénzügyminiszterről nevezik el a strukturális reformokat.
Kiemelt jelentősége lesz a bankadó fennmaradásának és az elektronikus útdíj bevezetésének a lap szerint: előbbi 180 milliárdot, utóbbi 120 milliárdot hoz az államkasszának.

 

Forrás:MTI/HÍR PORT24

2011-03-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite