2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
Itthon9 11: megemlékezések itthon

9/11 - megemlékezések itthon


Számos rendezvényt tartanak ma Magyarországon az Amerikai Egyesült Államokat ért szeptember 11-i terrortámadás tizedik évfordulóján.

911_2


A terrorizmus és a terrorellenes küzdelem áldozatainak emlékére koncertet rendeznek este a fővárosi Deák téri evangélikus templomban. Az emlékkoncert fővédnökeként beszédet mond Schmitt Pál köztársasági elnök. A rendezvényen részt vesznek a magyar politikai és közigazgatási vezetés, a terrorelhárításban részt vevő szervezetek képviselői, valamint Budapestre akkreditált diplomaták is.


Országszerte a tűzoltók 14 óra 46 perckor (közép-európai idő szerint 2001. szeptember 11-én ebben a percben csapódott be az első eltérített repülőgép a Világkereskedelmi Központ egyik tornyába) emlékeznek meg a terrortámadás áldozatairól, köztük a New Yorki-i tűzoltókról. Az ország hivatásos, köztestületi, létesítményi tűzoltóságainak szolgálatban lévő tagjai védőruhában, a szertárak kapuiba kiálló tűzoltógépjárművek előtt, azok kék lámpáinak fényjelzését használva egyperces néma tiszteletadással emlékeznek meg az elhunytakról.

 

911_1


A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság ugyancsak 14 óra 46 perckor tart megemlékezést a IX. kerületben Vágóhíd utcai szertárnál. A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság délben tartja megemlékezését, a tűzoltók felsorakoznak járműveikkel a szertárak előtt, és egyperces néma tiszteletadással emlékeznek meg az áldozatokról.


A Mensch Nemzetközi Alapítvány és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság délutáni, Szabadság téri rendezvényén beszédet mond Jeszenszky Géza akkori washingtoni nagykövet, Steven Andras Geiger, a Mensch alapítvány alapítója, Balogh András, az MSZP elnökhelyettese és Németh Sándor, a Hit Gyülekezet vezetője. A rendezvényen megemlékeznek a londoni, a madridi, a mumbai, az oroszországi, az izraeli és a norvégiai terrortámadások áldozatairól is.


Tíz éve, 2001. szeptember 11-én érte az Egyesült Államokat történetének legsúlyosabb terrortámadása. A 3019 halálos áldozatot követelő merényletsorozatért az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vállalta a felelősséget. New Yorkban helyi idő szerint 8.46-kor, majd 9.03-kor két eltérített utasszállító repülőgépet vezettek a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) két tornyába, azok nem sokkal később leomlottak. Egy másik repülőgép a Pentagon épületére zuhant Washingtonban, a negyedik eltérített gép Pennsylvaniában járt szerencsétlenül.


MSZP: az al-Kaida a nyugati civilizáció ellen intézett támadást


A tíz évvel ezelőtti összehangolt terrorakció nemcsak egyéni tragédiákról szólt, az al-Kaida ezen a napon az egész nyugati civilizáció ellen intézett támadást az Egyesült Államok területén - írta közleményében az MSZP elnök-frakcióvezetője. Mesterházy Attila a támadás áldozataira emlékezve hangsúlyozta, szeptember 11-e nem a muzulmán világ és Amerika csatája volt, hanem egy szélsőséges terrorszervezet támadása a nyugati kultúra ellen.

 

mesterhazy_911


Úgy fogalmazott, hogy az emlékezés mellett a tanulságokat is le kell vonni, értve ezen nemcsak a biztonsági intézkedéseket, az elővigyázatosságot és a terror elleni háborúk tanulságait, hanem azt is, hogy a kultúrák közötti harmonikus együttélés, a szélsőségek megfékezése a békés jövő záloga. Mint hangsúlyozta: az erőszak ellenszere a tolerancia, a másik és mások elfogadása.


Az MSZP elnöke emlékeztetett arra, hogy a NATO, majd később az Európai Unió tagjaként Magyarország is csatlakozott az "Egyesült Államok terror elleni elkötelezett küzdelméhez". Számos politikai és katonai szakértő, a közélet jeles személyiségei már e küzdelem kezdetén hangsúlyozták: elhúzódó harcra van kilátás, kitartásra és elszántságra van szükség a szélsőséges erőkkel szembeni győzelemhez - tette hozzá.


Mesterházy Attila felhívta a figyelmet, hogy a küzdelem máig nem ért véget, Magyarország továbbra is becsülettel kiveszi a részét az iraki és afganisztáni demokratikus átalakulást elősegítő katonai, politikai és gazdasági szerepvállalás hosszú távú feladatainak sorából. Magyarország érdeke is egy biztonságosabb, demokratikusabb, kiszámíthatóbb világ létrejötte. Az MSZP a létrejötte óta küzd azért, hogy Európa és a nyugati civilizáció részeként Magyarország nyitott, szélsőségektől mentes, befogadó kultúrává váljon, ahol a társadalmi különbségek folyamatosan csökkennek, az ideológiai különbségek pedig csak vitákhoz, de nem erőszakhoz vezetnek - írta Mesterházy Attila. A pártelnök végül hangsúlyozta, hogy tíz évvel ezelőtt Magyarország egyik legfontosabb szövetségesének társadalmi békéjét dúlták fel a terroristák. Az akkori események mélyen beleégtek az amerikaiak emlékezetébe, családok ezrei gyászolnak ma is. A Magyar Szocialista Párt a gyászoló amerikaiakkal szolidaritást vállal és vár ma el minden magyar állampolgártól.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24
Fotó: Kallos Bea - MTI
Soós Lajos - MTI

2011-09-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite