2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
NagyvilágA NATO átveszi a líbiai légi műveletek irányítását

A NATO átveszi a líbiai légi műveletek irányítását


Líbia08Megerősítette Anders Fogh Rasmussen, NATO főtitkár a korábbi híreket, miszerint a NATO-országok átveszik a líbiai katonai akciók irányítását.


Diplomaták szerint elvi megállapodás született a NATO-országok között arról, hogy az atlanti szövetség hétfőn vagy kedden átveszi a több ország által folytatott líbiai katonai akciók - alapvetően légi műveletek - irányítását.
A hír brüsszeli forrásokból vált ismertté csütörtök este, miután Törökország - Ahmet Davatoglu külügyminiszternek a török televízióban elhangzott bejelentése szerint is - feladta eddigi ellenállását a NATO szerepvállalását illetően.


Átveszi az atlanti szövetség néhány napon belül a líbiai légi műveletek irányítását - erről állapodtak meg a NATO-tagországok erősítette meg csütörtök éjjel az erről korábban kiszivárogtatott jelentéseket Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára.
"Azon nemzetközi erőfeszítések részeként cselekszünk, amelyek arra irányulnak, hogy megvédjük a polgári lakosságot a Kadhafi-rezsim támadásaitól" - mondta Rasmussen, és hozzátette: a NATO-országok a térségbeli partnerekkel együttesen lépnek fel.
A líbiai légi akciók célja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával összhangban megakadályozzák a Kadhafi-rezsim légierejének a felkelők elleni bevetését, és megvédjék a harcok által fenyegetett líbiai polgári lakosokat.


A megállapodás létrejöttét telefonkonferencia előzte meg az amerikai, a brit, a francia és a török külügyminiszter között.
Davutoglu szerint az alku része az is, hogy a NATO irányítása alá kerülő műveletek kizárólag az ENSZ BT által elrendelt repülési tilalom érvényesítésére korlátozódnak. Brüsszeli diplomaták ugyanakkor azt mondták: továbbra is vita folyik arról, hogy a nyugati államok milyen mértékben mehetnek túl adott esetben a repülési tilalom betartatásának a NATO felügyelete alá kerülő feladatain, és hajthatnak végre más katonai akciókat is.


Az álláspontok eddig felettébb eltérőek voltak a nagy NATO-országokban. Az amerikaiak arra törekedtek, hogy mielőbb átadhassák a NATO-nak az irányítást, és ők maguk a háttérbe húzódhassanak - abból a megfontolásból, hogy az arab világban újra felszíthatja az amerikaiak iránti ellenszenvet a líbiai rezsim elleni katonai csapások sorozata.
A britek az amerikaiak álláspontját osztották, és erős NATO-szerepet követeltek a BT-határozat érvényesítését célzó nemzetközi koalíció tevékenységének katonai irányításában.


A franciák ugyanakkor - akik élenjárók voltak a líbiai légtérben múlt szombaton megkezdett műveletek végrehajtásában - úgy vélekedtek, hogy a NATO nyílt szerepvállalása is negatív visszhangot váltanak ki az arab térségben.
Ezekhez az ellentétekhez járult a Törökország - mint az egyetlen muszlim többségű NATO-tag - vonakodása: Ankara ellenezte, hogy az a védelmi szervezet, amelynek maga is tagja, támadásokat intézzen egy másik muzulmán ország ellen.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-03-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite