2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
ItthonA pénz nem érhet többet az egészségnél

A pénz nem érhet többet az egészségnél


egeszseg01Nem írhatja felül a gazdasági érdek az alkotmányos jogokat az ombudsman szerint.


A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa úgy véli, köteles megvédeni az állam a polgárait a környezet-egészségügyi kockázatoktól, ezért Fülöp Sándor támogatja a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását.
Fülöp Sándor vasárnapi közleményében a törvénymódosításról folyó vita kapcsán úgy vélekedett: a gazdasági részérdekek nem írhatják felül az egészséges környezethez való alkotmányos jogot!


Arra figyelmeztetett, hogy a törvénymódosítás fontos lépés, de a betartatást rendszeresen ellenőrizni kell és a széleskörű tájékoztatás sem maradhat el.


Kiemelte, hogy a kül- és beltéri légszennyezettség károsító hatásait is teljesen ki kell szűrni. Kiemelte a közlekedési eredetű légszennyezettséget, a magas szállópor-koncentrációt, így a vissza-visszatérő szmogveszélyt, a hulladékok illegális háztartási és egyéb égetését, az allergén gyomok okozta magas pollenkoncentrációt, valamint az egyes ipari üzemek kibocsátotta por- és bűzterhelést. A környezet-egészségügyi kockázatok közé sorolta még az építő-, kötő-, burkoló- és ragasztóanyagokból a belső terekbe kerülő veszélyes és sokszor rákkeltő anyagokat.


Fülöp Sándor hangsúlyozta: ezen környezet-egészségügyi veszélyek csökkentését is meg kell oldania az államnak.
Szigorú szabályokkal biztosítani kell a fák és zöldfelületek védelmét, mérsékelni kell a gépjárműforgalmat, egyidejűleg támogatni és fejleszteni a közösségi közlekedést, határozottan fel kell lépni az illegális hulladékégetéssel szemben, elő kell mozdítani a kevésbé veszélyes anyagok használatát - szögezte le.


Hozzátette: átfogó intézkedések kellenek az allergén anyagok és növények visszaszorítására, és elengedhetetlen a környezettudatosság növelése is.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-03-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite