2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA balassagyarmati börtönről szól Al Ghaoui Hesna riportműsora

A balassagyarmati börtönről szól Al Ghaoui Hesna riportműsora


A texasi halálsor séfjéről és a balassagyarmati börtön fogvatartottjairól forgatta riportműsora legújabb adását Al Ghaoui Hesna, a közmédia Prima Primissima-díjas riportere. A Bábel - Hesnával a világ első őszi epizódjában annak jár utána a riporter, hogyan lehet ép ésszel kibírni az elzárást, mit változtat a büntetés a bűnösökön - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az MTI-vel kedden.

balassagyarmati börtönkápolna001


Mint írták, a Bábel első őszi adása az M1-en szerda este 9 órakor látható. A műsorban két történetet ismerhetnek meg a nézők arról, milyen motiváció segíthet a raboknak abban, hogy ép ésszel kibírják az elzárást, és újragondolják az életüket.


A Balassagyarmati Fegyház és Börtön épületében például többszörösen elítélt, igazi keményfiúk is töltik a büntetésüket, a nógrádi intézet ugyanakkor évek óta azokról a változatos programjairól ismert, amelyekkel az elítéltek visszailleszkedését a társadalomba igyekeznek segíteni. Néhány éve a börtönkápolna freskójának felújítását végezték el a bentlakók, két éve pedig a már felújított kápolnában Biblia-részletek feldolgozásával készült rockoperát mutattak be az elítéltek - olvasható az összegzésben.


A Bábel stábja azoknak a pillanatoknak lehetett a tanúja nemrég, amikor az elítéltek a szokásos "beszélő" helyett egy musical-előadáson találkozhattak családjukkal, egy mesekör tagjaiként ugyanis azt vállalták, hogy a Hófehérke és a hét törpe zenés változatát adják elő. A riportban börtönlakók mesélnek Hesnának arról, miként nyíltak meg a mesekörben dolgozva, hogyan sikerült felvállalniuk, hogy ilyen szokatlan szerepben mutatkozzanak be. Feldmár András pszichológus beszél a börtönben most elsőként kipróbált önismereti programról, valamint a csoport vezetője és segítője, Büky Dorottya és Kóródi Mária a mese terápiás szerepéről, arról hogy miként hat az elítéltekre a drámafoglalkozás.


A Bábel szerdai adásának másik felében Brian Price-szal, egy olyan egykori amerikai elítélttel beszélget a riporter, akinek óriási fordulatot vett az élete a börtönben. A hírhedt texasi Huntsville büntetés-végrehajtási intézetben, ahol Price 14 évig raboskodott, átlagosan 16 embert végeznek ki évente. Az eredetileg zenész Price, miután megtanult főzni a börtönben, a "halálsor" szakácsa lett, és több mint kétszáz rabtársa utolsó vacsoráját készítette el. Élményei alapján később megírta a világ legbizarrabb szakácskönyvét is arról, mit rendeltek tőle a halálraítéltek.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-09-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite