2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedA bankok az elszámolást követő 15 napon belül kötelesek a pénzügyi teljesítésre

Banki elszámolás - A bankok az elszámolást követő 15 napon belül kötelesek a pénzügyi teljesítésre


A devizahiteles ügyfeleknek az elszámoló levél átvételétől számított 30 nap áll rendelkezésére a panaszok jelzésére, a pénzintézetek pedig legkésőbb az elszámolást követő 15 napon belül kötelesek az elszámolás pénzügyi teljesítésére - jelezte az MTI érdeklődésére Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

bank01

Válaszában emlékeztetett: a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződések elszámolásával kapcsolatos tájékoztató levelek esetén a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint április 30. a postára adási határidő.

A bankszektor csaknem két hónapja megkezdte a tájékoztatók kiküldését, és a törvény előírásainak megfelelően teljesíti a feladatot. Abban az esetben, ha a szerződésekkel kapcsolatos - bank vagy pénzintézet által kezdeményezett - polgári perek március 1. után fejeződnek be, az elszámolás megküldésének határideje a per befejezését követő 60. napra tolódik ki.
Az európai szinten is példátlan mértékű pénzintézeti elszámolási folyamat során a hazai pénzintézetek egy évtizedes időszak alatt felépült ügyfélállomány adatait számolják újra, majd küldik ki ennek eredményét, szektorszinten csaknem 2,1 millió levélben - fogalmazott válaszában a főtitkár.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több pénzügyi intézmény esetében már az elszámolás felkészülési folyamatát is szigorúan ellenőrizte. Az elszámolást, a levelek szövegét és formáját, valamint kiküldését is jogszabályok rögzítik.

A bankszövetség a jegybankkal történő szoros együttműködésben segédkezett az egységes számítási modell kialakításában, és szakmai háttérrel támogatta a bankok felkészülését a feladatra - emlékeztetett.

A bankszövetség felhívja az érintett fogyasztók figyelmét arra, hogy az elszámolási törvény rendelkezései szerint a májusi törlesztőrészletet már az elszámolás utáni időszakra meghatározott új - a korábbinál átlagosan 15-20 százalékkal alacsonyabb - összeg figyelembevételével határozzák meg, még abban az esetben is, ha az említett határnapok még nem teltek el.

Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2015-04-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite