2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonA bankok is a lakosságra hárítják az új terheket

A bankok is a lakosságra hárítják az új terheket


A Magyar Bankszövetség a pénzforgalmú adó megvalósításához szükséges fejlesztésekért cserébe azt kéri a kormánytól, hogy engedje el a jövő évi bankadót.

bank01

A bankszektor nem képes további terheket elviselni, azokat az ügyfelekre át kell hárítania - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Bankszövetség főtitkára. Kovács Levente kiemelte: a tranzakciós illeték bevezetése alól a nagy pénzforgalmú cégeknek és a privátbanki ügyfeleknek kellene mentesülniük. A főtitkár az utalások új rendszerében a gazdaság élénkülésre számít.

Sehol nincs még ilyen illeték

A világon még sehol sincs tranzakciós illeték - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Bankszövetség főtitkára. Kovács Levente hozzátette: az egy ezrelékes mértéknek a legfelső határnak kell lennie.

Nem szabad a hatásmechanizmus megismerése nélkül bevezetni a tranzakciós illetéket. Az elemzés még nem történt meg, amíg ez a kérdés van napirenden, felelős politikus a véglegesítésről nem dönthet - fejtette ki.

A Magyar Bankszövetség főtitkára szerint megadóztatni a készpénzforgalmat és a postai csekket szabad, az elektronikus forgalmat viszont csak jóval kisebb mértékben.

"Ilyen mértékű pénzkivonásnál megáll a gazdaság"

Kovács Levente kiemelte: a tranzakciós illeték bevezetése alól a nagy pénzforgalmú cégeknek és a privátbanki ügyfeleknek kellene mentesülniük, mert félő, hogy befektetéseiket kiviszik az országból. Ahol a bankszektorból ilyen mértékű pénzkivonás történik, ott megáll a gazdaság - tette hozzá. A Magyar Bankszövetség főtitkára szerint fontos, hogy a kormánnyal decemberben kötött megállapodás ne sérüljön.

Kovács Levente hangsúlyozta: a bankszektor nem képes további terheket elviselni, azokat az ügyfelekre át kell hárítania, mert a legtöbb bank esetében az illeték mértéke meghaladja a banki bevételt. A Magyar Bankszövetség a pénzforgalmi adó megvalósításához szükséges fejlesztésekért cserébe azt kéri a kormánytól, hogy engedje el a jövő évi bankadót.

Az utalások új rendszerében a gazdaság élénkülésre számít a Magyar Bankszövetség főtitkára. Kovács Levente hangsúlyozta, hogy jelentősen gyorsulhat a pénzforgalom az év második felétől. A főtitkár közölte: pénteken délután 4 óra körül lesz az az utolsó időpont, ameddig utalni kell, hogy a partner még aznap hozzájusson az összeghez.

A telekomadót is áthárítják

Ahogy beszámoltunk róla, a telekomadót is továbbhárítják egyes cégek, legalábbis a Telenor már a múlt héten bejelentette, hogy érvényesíteni fogják áraikban az új terhet. Annak ellenére, hogy a Fidesz szóvivője múlt pénteken kijelentette: a távközlési adót nem a telefonáló emberek fizetik majd, hanem a szolgáltatást nyújtó telekommunikációs cégek; "ez most az ő adójuk, ez most az ő terhük" - mondta Selmeczi Gabriella.

A Telenor már korábban jelezte, hogy beépíti a telefonadót az áraiba mindaddig, amíg a szektort sújtó két különadó közül az egyiket kivezetik. Kutas István, a cég kommunikációs igazgatója közölte, hogy ha az adót a jelenlegi tervezet formájában vezetik be, akkor 2012 második felében Magyarországon egyszerre két távközlési különadó lesz érvényben, amely a Telenor Magyarországnak mintegy havi 1 milliárd forint plusz adóterhet jelentene.

"Ez már az a nagyságrend, amit nem tudunk lenyelni, így az új különadó hatálybalépésétől a perc alapú adót érvényesítenünk kell az árainkban. Amint a két különadó közül az egyiket kivezetik, és más gazdasági tényezők változatlanok maradnak, az árainkat visszaállítjuk a régi szintre" - áll az írásos válaszban.

 

Forrás: InfoRádió/atv/HÍR PORT24

 

 

2012-05-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite