2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonA bányásznyugdíjak módosítása miatt demonstrált a BDSZ

A bányásznyugdíjak módosítása miatt demonstrált a BDSZ

Az_igazsag_jar_Onnek_ezo

hirdetés


A bányászok nyugdíjszabályainak módosítása miatt demonstrált a Bánya-, Energia-, és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) kedden Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt.

banyaszdemonstracio

A BDSZ már tavaly novemberben meghirdette a demonstrációt a múlt év eleje óta hatályos módosítások miatt, de akkor elhalasztotta, mert ígéretet kapott a kormánytól a probléma megoldására, ám ez véleményük szerint elmaradt.

A minisztérium épülete előtt kedden délután mintegy ezren gyűltek össze. A demonstrálók szakszervezeti zászlókat vittek, többen táblákat is tartottak, egyebek között "Rokkant vagyok, nem csaló!" felirattal. A tömegben a BDSZ tagok mellett a szolidaritásukat kifejező vasas, és vasutas szakszervezetek képviselői is jelen voltak.

A bányászok nyugdíjakkal kapcsolatos sérelmeit Rabi Ferenc BDSZ-elnök ismertette. Elmondta: a külfejtésnél dolgozók egészségét a 300 méteres nyílt mélység ugyanúgy károsítja, mint a föld alatti bánya, ezért kapták meg korábban a külfejtésen dolgozók is a 30 év munkaviszony után járó bányásznyugdíjat, azonban a múlt év elejétől megvonta tőlük ezt a kormány.

Sérelmezte a kedvező nyugdíjátlag-számítás megszüntetését is. Ennek lényege az volt, hogy akik 15 évnél többet dolgoztak föld alatt, de a nyugdíjuk kevesebb lett, mint az átlagos bányásznyugdíj, akkor ez utóbbit kapták.

A bányászok harmadik követelése, hogy a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok kapják vissza eredeti járandóságukat - mondta Rabi Ferenc. A III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok átlagos nyugdíja 120 ezer és 130 ezer forint közé esett. A múlt év elejétől azonban elveszítették a nyugdíjukat azok, akiket munkára alkalmasnak minősített az orvosi bizottság. Olyan emberekről van szó, akik Pécs környékén, valamint Észak-Magyarországon nem jutnak munkához - hangoztatta a szónok.

Az elnök beszámolt arról, hogy jogi lépéseket tettek a megváltoztatott nyugdíjszabályok visszaállítására. Az Alkotmánybíróság korábban ugyanis kimondta, hogy az emberek élethelyzetét egyik napról a másikra nem lehet drasztikusan megváltoztatni - hívta fel a figyelmet. A rokkantsági nyugdíj megvonása ezer bányászt érint, a bányász-átlagnyugdíj lehetőségének választása pedig kihat a volt urán- és bauxitbányászokra is, akik még ezután mennek nyugdíjba, így tehát több mint 10 ezer emberért demonstrálnak - hangoztatta.

Rabi Ferenc álságosnak tartotta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfői közleményét, amelyben a tárca arra hívta fel a figyelmet, hogy a bányászok egészségkárosodási járadéka szabályozásának módosításával biztosították a legnehezebb körülmények között, mélyművelésben dolgozott bányászok számára a korábbi rokkantsági nyugdíjuk összegével megegyező ellátást.

A közlemény azt is hangsúlyozza, hogy a kormány elsődlegesen a legnehezebb körülmények között - a mélyművelésű bányában - dolgozók számára a korábban nyújtott kedvezmények közül a legfontosabbakat a jelenleg működő ellátórendszerekhez illesztette, az emelés mértéke azonos az öregségi nyugdíj értékével, azaz 5,2 százalék.

Rabi Ferenc aláhúzta: a tárca csak a 15 évet föld alatt dolgozó és legalább 29 százalékban megrokkant bányászok ügyét rendezte, a többiekét nem, holott tavaly novemberben még a teljes bányásztársadalom problémáinak rendezésére kapott ígéretet a szakszervezet. Amennyiben ezután sem lesz alapvető megoldás, akkor a következő demonstráción már többen lesznek - zárta beszédét Rabi Ferenc.

Pataki Péter, az MSZOSZ elnöke arról szólt, hogy tisztességet várnak a döntéshozóktól. Szerzett jogokat megvonni azonban nem tisztességes - emelte ki.

Petor Zoltán, a Mátrai Erőmű Zrt. visontai bányájának gépésze példaként elmondta: azért vállalta a nehéz fizikai munkát, mert tudta, hogy 30 év után nyugdíjba mehet. Ám most úgy látja, azok jártak jobban, akik korábban távoztak a bányából, mert így megmaradt az egészségük.

A beszédek után a szakszervezet vezetői átadták a miniszter képviselőjének a szakszervezet petícióját, amelyet László András, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális, Család- és Ifjúságügyekért Felelős Államtitkárságának kabinetfőnöke vett át Rabi Ferenctől.

A petíció átadása után a demonstráció rendbontás nélkül véget ért.


MTI Fotó: Máthé Zoltán
Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-01-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite