2019. július 24., szerda - Kinga, Kincső
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedA befektetők negyede tart az eurózóna szétesésétől

A befektetők negyede tart az eurózóna szétesésétől


A Barclays Capital által kérdezett 556 intézményi befektetési ügyfelének 24 százaléka vélekedett úgy, hogy a valutaunió az európai adósságválság következményeként végül felbomlik.

euroegy


A felmérésbe bevontak 60 százaléka azt jósolta, hogy az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) nevű, hozzávetőleg 440 milliárd eurós hitelkerettel létrehozott pénzügyi segélymechanizmus nem lesz képes megoldani az adósságválságot. A Barclays Capital által megkérdezett részvénybefektetői kör 60 százaléka szerint egy esetleges európai bankválság kockázata jelenti a legnagyobb fenyegetést a globális részvénytőzsdékre a következő negyedévben.


Az euróövezet felbomlásának más nagy londoni házak szerint is egyre nagyobb a kockázata. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző csoportja - októberre szóló, legújabb globális előrejelzésében kockázati forgatókönyveket dolgozott ki, és ezekben "nagyon magasnak" minősítette az euróövezet szétesésének rizikóját. Az EIU által a valutaunióra kidolgozott kockázati forgatókönyv szerint az egyik "töréspont" az lehet, ha Olaszország külső pénzügyi segítségre szorul.


E forgatókönyv egyaránt lehetségesnek nevezi az eladósodott déli eurótagállamok leválását és azt, hogy Németország dönt a távozás mellett. A ház szerint ez utóbbi fejlemény egyben a közös valuta végét is jelentené. A Capital Economics - az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-befektetési elemző és tanácsadó csoport - minap összeállított új előrejelzésében úgy vélekedett, hogy "gyakorlatilag elkerülhetetlennek tűnnek" a nagyarányú adósságátrendezések az euróövezetben, és növekszik annak az esélye, hogy Görögország - esetleg több más tagországgal együtt - "a nem túl távoli jövőben" elhagyja a valutauniót.


Forrás: MTI - Hírcentrum/HÍR PORT24

 

2011-09-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite