2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedA biztonságos internethasználatról Nógrád megyében

A biztonságos internethasználatról Nógrád megyében

 

Több iskolában és gimnáziumban tartottak bűnmegelőzési előadást a nógrádi rendőrök.

internet

A Nógrád megyei rendőrök és a főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei - többek között Salgótarjánban, Pásztón, Balassagyarmaton, Bátonyterenyén, Szécsényben és Rétságon - több általános iskolában, valamint gimnáziumban tartottak bűnmegelőzési előadást a diákoknak a napokban a Safer Internet Day - Biztonságos Internet Nap (február 6-a) alkalmából.

Az előadók célja a figyelemfelhívás, a tudatos és elővigyázatos felhasználói tevékenységre, a mobiltelefonok és online technológiák tudatosabb és biztonságosabb használatára. A téma kapcsán a bűnmegelőzési előadók a felnőtt és nyugdíjas korosztály számára is tartanak előadást a napokban.

A biztonságos internetezés érdekében kérjük fogadják meg az alábbi tanácsokat:

- Fedezzék fel gyermekével közösen az internetet!

Keresse gyermeke életkorának megfelelő érdekes weboldalakat, és böngésszék ezeket együtt! A közös tapasztalatokat megkönnyítik a jövőben az internethasználattal kapcsolatos pozitív és negatív élmények megbeszélését.

- Állapodjon meg gyermekével az internethasználatra vonatkozó szabályokban!

Ezek tartalmazzák például a személyes adatok kiadására vonatkozó szabályokat, a többi online-felhasználóval szemben tanúsított helyes magatartást, illetve az Ön családjában elfogadott online-tevékenységeket.

- Hívja fel gyermeke figyelmét a személyes adatok védelmének fontosságára!

Magyarázza el az adatok könnyelmű kiadásának veszélyeit! Javasoljuk, hogy vezesse be egyszerű szabályként, hogy gyermeke nevét, telefonszámát és fényképeit kizárólag az Önnel történő egyeztetés után adja csak ki.

- Beszéljen gyermekével az online-ismerősökkel történő valós találkozás kockázatairól!

Az internet fantasztikus lehetőségeket kínál új emberek megismerésére. Ennek azonban számos veszélye is van. A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében, állapodjon meg gyermekével, hogy ilyen találkozások esetén mindig legyen jelen egy ismerős felnőtt, vagy legalább egy barátnő/barát! Találkozót pedig kizárólag nyilvános helyre beszéljenek meg!

- Beszéljen gyermekével az interneten található tartalmak hitelességéről!

Mutassa meg gyermekének, hogy lehet a tartalmak helyességét más forrásokkal való összehasonlíts útján ellenőrizni! Tudatosítsa benne, hogy ahogy egyébként a valós életben, úgy az interneten sem minden az, aminek látszik.

- Bátorítsa gyermekét a helyes netikettre!

A netikett az internetes informális viselkedési szabályok összefoglaló neve. Egyszerűbben: ami a valós életben megengedett, megengedett az interneten is. Ami a valós életben tilos, tilos az interneten is.

- Legyen nyitott, tájékozódjon gyermeke internethasználatáról!

Nem egyszerű feladat, mert a gyerekek - főleg a nagyobbak - nem szívesen avatják be a szülőket a dolgaikba, de próbáljon meg beszélgetni arról, melyek gyermeke kedvence weboldalai, mely témák érdeklik, mi foglalkoztatja őt. Ez lehetővé teszi Önnek, hogy megismerje a gyermek internetes szokásait, és ha kell, segítséget tudjon nyújtani neki.

- Készüljön fel a legrosszabbra is!

Beszéljen az internetes zaklatásokról, a káros, vagy tiltott oldalakról! Ha gyermeke az interneten zaklatás, vagy bűncselekmény áldozatává vált, vagy mással megtörtént eset jut az Ön tudomására, ne tartsa titokban, kérjen segítséget a Kék Vonaltól vagy jelentse a bizontsagosinternet.hu-n!

- Ne feledje: az internetnek sokkal több előnye van, mint kockázata!

Az internet kitűnő terep a tanulásra és a szabadidős tevékenységekre. Bátorítsa gyermekét az internet tudatos használatára és minden pozitív lehetőség felfedezésére!Forrás: Police.hu


2018-02-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite