2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAblakmosó folyadékból készítettek röviditalt

Ablakmosó folyadékból készítettek röviditalt


rendőrségi autóEgy Nógrád megyei gazdasági társaság 560 ezer liter, szesszé alakítható szélvédőmosó folyadékot adott el vevőinek, ők pedig továbbértékesítették olyan személyeknek, akik a kevés adaléktól megtisztítva már röviditalt készítettek belőle. A 2010 novemberében 47 vádlott ellen indított per hétfőn tanúkihallgatással folytatódott Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.


A vádhatóság szerint a Nógrád megyei Tolmács településen működő, hígítók, oldószerek, festékek gyártásával foglalkozó gazdasági társaság tömény denaturált alkoholt, illetve kétfajta szélvédőmosó koncentrátumot állított elő 2006-ban és 2007-ben. A három különböző, magas alkoholtartalmú, könnyen szeszes itallá alakítható termék eladására a társaság ügyvezetője - az elsőrendű vádlott - értékesítési hálózatot szervezett.


A vád szerint a legnagyobb mennyiséget - több mint 260 ezer litert - egy kiskőrösi cég vásárolta meg, majd a koncentrátumot magánszemélyeknek adta el. A vevők az eredetileg szélvédő tisztítására készített folyadékot pálinka "felerősítéséhez" is felhasználták. A magas alkoholtartalmat a kereskedők víz hozzáadásával csökkentették, és 30-50 fokos kommersz italt, rumot és vodkát készítettek a szélvédőmosóból. A vád szerint a gazdasági társaság összesen 560 ezer liter, szesszé alakítható ablakmosó folyadékot értékesített, és négy munkatársa 1,2 milliárd forintnyi jövedéki adó eltitkolásában működött közre. Az ügyészség jövedékkel folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett visszaélés miatt emelt vádat.


Surányiné Pólik Edina tanácsvezető bíró a per korábbi tárgyalási napjain a vádlottakat hallgatta ki. Csak néhányan tettek vallomást, így a nyomozati szakban elhangzottakat olvasta fel a bíró. A hétfőn kihallgatott tanú - aki 50 százalékos részesedéssel tulajdonosa az érintett gazdasági társaságnak - részletesen beszélt a cégnél előállított termékekről, tagolta kémiai összetételüket.


A perben, amely az év végéig is elhúzódhat, több mint harminc tanút hallgat ki a bíróság. Az ügyben hosszú időn keresztül, titkosszolgálati eszközöket is igénybe véve nyomozott a vám- és pénzügyőrség illetékes nyomozóhivatala a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség felügyelete mellett.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2011-03-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite