2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedA bóvli előszobájába került Magyarország

A bóvli előszobájába került Magyarország


Negatívra rontotta a magyar adósosztályzatok kilátását a Fitch Ratings. A forint kilengéssel reagált a hírre, a kormány pedig közleményt adott ki, nem ért egyet a hitelminősítő helyzetértékelésével.

Fitch Ratings


Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Magyarország államadósi besorolásainak kilátását az eddigi stabilról pénteken a Fitch Ratings, megerősítve egyben a befektetési ajánlású szuverén magyar adósosztályzatokat. A hitelminősítő a külső növekedési és finanszírozási környezet meredek romlásával indokolta a döntést.


Kilengett a forint, a kormány nem ért egyet


A forint majd' egy százalékos árfolyamcsökkenéssel, utána gyors korrekcióval reagált a Fitch bejelentésére. Az euró forint árfolyama a bejelentés előtt, 17 óra körül 310,27 forint volt. A hitelminősítő közleményére 313,21 forintra szökött, majd húsz percen belül 310,42 forintra esett vissza az európai fizetőeszköz árfolyama. A svájci frank a bejelentés előtti 251,15 forintról 254,00 forintra nőtt. Fél hat előtt nem sokkal valamivel 251,50 forint alatt állt.

A kormány nem ért egyet a Fitch Ratings Magyarországról készített helyzetelemzésével. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ugyanis tartható a 2012-es 3 százalék alatti költségvetési hiánycél, egyúttal csökken az államadósság. A kormány az államadósságra vonatkozó állításaival sem ért egyet. Mint közleményükben írták, "Magyarország ugyanis mindent megtett és a jövőben is megtesz az államadósság csökkentése érdekében".


A kormány biztos abban, hogy a jövő év elején, amikor ismertek lesznek az idei költségvetési egyenlegre és a végtörlesztésre vonatkozó végleges adatok, ezek birtokában a Fitch Ratings is felülvizsgálja jelenlegi, túlzottan pesszimista értékelését, és a jelentése utolsó részében leírt módon véleményét pozitív irányban módosítja - tették hozzá.


A kormány nem ért egyet a Fitch helyzetelemzésével


A magyar kormány nem ért egyet a Fitch Ratings Magyarországról készített helyzetelemzésével. A Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint ugyanis tartható a 2012-es 3 százalék alatti költségvetési hiánycél, egyúttal csökken az államadósság, és ezt ismeri el legfrissebb prognózisában az Európai Bizottság is.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 


 

 

2011-11-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite