2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
NagyvilágA BP lebecsülte jelentős olajfolt kialakulásának lehetőségét

A BP lebecsülte jelentős olajfolt kialakulásának lehetőségét


olajfolt2Lebecsülte a British Petroleum (BP) brit olajtársaság annak lehetőségét, hogy a Mexikói-öbölben általa üzemeltetett olajplatformon végzetes kimenetelű baleset történhet, amelynek következtében az elmúlt napokban hatalmas nyersolajfolt alakult ki a tenger felszínén - derült ki a BP által az amerikai bányahatóságnak benyújtott kitermelési tervből.


A BP a tavaly februárra keltezett 52 oldalas kitermelési tervben és környezeti hatástanulmányban többször azt sugallta: valószínűtlen, sőt gyakorlatilag lehetetlen olyan baleset a Deepwater Horizon platformon, amelynek következtében hatalmas olajfolt alakulna ki, komoly károkat okozva az Egyesült Államok mexikói-öbölbeli partvidékének, a halállománynak és a halászoknak.


A brit vállalat a tervben elismerte, hogy egy olajfolt kialakulása hatással lenne a partvidékre, a tengeri élőlényekre és természetvédelmi parkokra, de azzal érvelt, hogy a platformnak a parttól való távolsága és a baleset esetén alkalmazandó mentési műveletek miatt nem várható jelentős környezeti kár.
A vállalat szóvivője pénteken úgy nyilatkozott, hogy példátlan mértékű a mélytengeri kútból feltörő olajszivárgás. Az amerikai kormány szerint naponta mintegy ötezer hordó (795 ezer liter) nyersolaj ömlik a Mexikói-öbölbe a mélytengeri kútból, amely azután kezdett szivárogni, hogy múlt csütörtökön elsüllyedt az olajfúró torony. Évtizedek óta ez lehet a legnagyobb olajfolt, amely az Egyesült Államokat fenyegeti.

2010-05-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite