2019. július 16., kedd - Valter
Keresés a tartalomban
Test és lélekA brokkoli egyik összetevője segíthet hasnyálmirigyrák esetén

A brokkoli egyik összetevője segíthet hasnyálmirigyrák esetén


Egy új rákellenes szer a brokkoli egyik összetevőjével kombinálva sikeresen veheti fel a harcot a hasnyálmirigyrákkal szemben - állítják német kutatók.

brokkoli


A szorafenib elnevezésű hatóanyagot már alkalmazzák előrehaladott stádiumú máj- és veserák esetén. A szer a brokkoli szulforafán nevű összetevőjével kombinálva a hasnyálmirigy-daganatok különösen ellenálló rákőssejtjeinek növekedését is gátolja - mutatta ki a heidelbergi egyetemi klinika.


Mivel a betegséget gyakran csak későn veszik észre, kevesen élik túl a diagnózist követő évet. Elsősorban a daganat korai előfutárai, a rákőssejtek felelnek a karcinómák kontrollálatlan növekedéséért, áttéteiért és operációt követő visszatérésükért. A rákos sejteken és egereken végzett kísérletek során a szorafenib gátolta a rákőssejtek aktivitását, és jelentősen visszavetette a daganat növekedését. A hatás azonban csak rövid ideig tartott, négy hét elteltével újra megjelentek az őssejtek kis telepei, és ezek már nem reagáltak a szerre.


A rezisztencia valószínűleg egy bizonyos anyagcsere-folyamattal függ össze, amelyet a szorafenib aktivál - idézi Vanessa Rausch kutatót a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása. A brokkoliban és karfiolban előforduló szulforafán a Cancer Research című szaklapban megjelent tanulmány szerint ezt a folyamatot gátolja. A két szer kombinációja anélkül erősíti fel a szorafenib hatását, hogy további mellékhatásokat okozna. A kutatók úgy vélik, a megfelelő táplálkozással segíteni lehetne a rákterápiák eredményességét.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-06-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite