2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
ItthonA Budapest Szíve projekt közbeszerzési eljárását kifogásolja az Európai Bizottság

A Budapest Szíve projekt közbeszerzési eljárását kifogásolja az Európai Bizottság


A fővárosi Budapest Szíve projekt közbeszerzési eljárásának egy részét kifogásolja az Európai Bizottság, mert a testület szerint irányított közbeszerzés folyt - írta az Index hírportál kedden egy jelentéstervezetre hivatkozva. A Városháza az MTI-vel közölte: egy három évvel ezelőtti közbeszerzésről van szó, amelyet még a főváros előző vezetése koordinált. Puskás András, az V. kerület alpolgármestere pedig az MTI-nek azt mondta, a pályázati árnál nem magasabb, hanem alacsonyabb áron szerződtek a kivitelezőkkel.

Budapest Szíve projekt


Az Index szerint az unió ellenőrei a projekt Belváros új főutcája nevű ütemében a kiírásnak azokat a kitételeit kifogásolták, miszerint a pályázónak részfeladatonként 1-1 darab nettó 1,2 milliárd forint műemléki környezetben végzett kivitelezési referenciával, valamint részfeladatonként 3 darab egyenként legalább nettó 300 millió forint értékű díszburkolási referenciával kellett rendelkeznie (a díszburkolási munkák közül legalább egynek műemléki környezetben kellett történnie). A Belváros új főutcája projektben az V. kerületben a Kálvin tér és a Szabadság tér közötti utcákat építették át.


Az Index szerint a feltételek miatt csak egy pályázó, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-ből és a Bau Holding 2000 Zrt.-ből álló Budapest Szíve Konzorcium adott be ajánlatot, a kiírók versenytárs hiányában elfogadták a pályázati árnál 10-15 százalékkal magasabb ajánlati árat. A portál a bizottságnak a magyar felekhez eljuttatott, még csak angol változatban létező jelentéstervezetre hivatkozva azt írta: a "műemléki környezetben" végzett milliárdos értékű referenciák kiválasztási kritériumként való előírása aránytalan és nem kapcsolódik a beszerzés tárgyához.


Az Index értesülése szerint az Európai Bizottság körülbelül 900-900 millió forintos bírságot helyezett kilátásba projektcégein keresztül a fővárosi és az V. kerületi önkormányzatnak, de az elvonásról végleges döntést még nem hozott. A portál úgy tudja: a bizottság jelentésére rövidesen elküldik a választ, ezt követően 2-3 hónap alatt zárul le az ügy. Ha az uniónál mégis a maximális elvonás mellett döntenek, a pénz Magyarországon marad, de más beruházásra kell elkölteni. Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója az MTI megkeresésére annyit mondott: egy három évvel ezelőtti közbeszerzésről van szó, amelyet még a főváros előző vezetése koordinált.


Puskás András (Fidesz-KDNP), az V. kerület alpolgármestere az MTI-nek visszautasította, hogy a pályázati árnál magasabb összeget fogadott volna el a kiíró, éppen ellenkezőleg, 6,2 százalékkal alacsonyabb áron szerződtek. Az érintett projekt kivitelezésének becsült értéke több mint 4,5 milliárd, a szerződéses ár pedig 4,299 milliárd forint volt - ismertette Puskás András.


Az alpolgármester az Indexnek úgy nyilatkozott: az eddig megismert, az Európai Bizottságtól nem hivatalos formában érkezett kifogás nem jelenthet kellő indokot arra, hogy több száz milliós, vagy akár milliárdos forrásokat vonhassanak meg a Budapest Szíve programtól.


Az MTI az ügyben kereste a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget is, a szervezet későbbre ígért tájékoztatást.

 

Forrás: MTI/Index/HÍR PORT24
Fotó: MTI

 

 

2012-03-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite