2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
ItthonA bürokrácia leépítését, olcsóbb állam lehetőségét rejti az új kormányszerkezet

A bürokrácia leépítését, olcsóbb állam lehetőségét rejti az új kormányszerkezet


ParlamentPolitológusok szerint elsősorban az olcsó állam létrehozását szimbolizálja az összesen nyolc minisztériumból álló, leendő második Orbán-kormány.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója, miután Orbán Viktor hétfőn bemutatta leendő kormányának tagjait, az MTI megkeresésére közölte, hogy a kibontakozó új kormányzati struktúra az eddiginél hatékonyabb vezetés lehetőségét rejti magában, de sikere függ a személyiségek együttműködésétől, a hatáskörök pontos elhatárolásától is.
Takarékos kormány, leépülő bürokrácia

Az új kormányszerkezet Orbán Viktor azon üzenetét erősíti, hogy az államigazgatás takarékoskodni fog és leépítik a bürokráciát - mondta Juhász Attila, a Political Capital igazgatóhelyettese. Ennek végrehajtásához azonban nem elég a tárcák számának csökkentése, változtatni kell a minisztériumok működésén, illetve a háttérintézmények feladatain és létszámán is - fűzte hozzá.

Filippov Gábor, a Progresszív Intézet elemzője aláhúzta: a Magyarországhoz hasonló méretű országokban általában a tizenöthöz szokott közelíteni a minisztériumok száma. A kevés tárca a kormányzás centralizáltságát növeli, ráadásul azt a kérdést is felveti, hogy az ország brüsszeli képviselete mennyi időt rabol el a "csúcsminisztériumok" vezetőinek életéből - mutatott rá.

A centralizálással összefogottabb kormányszerkezet jött létre
Juhász Attila arról is beszélt, hogy az átalakításnak szervezeti szempontból is van egyfajta ésszerűsége, ugyanis ezzel egy centralizáltabb, politikai szempontból összefogott szerkezet jön létre, hiszen lesznek olyan minisztériumok, ahol szerteágazó feladatokat vontak össze.
Véleménye szerint így az önálló tárcával nem rendelkező területek, mint a sport, a környezetvédelem vagy a kultúra képviselőinek a tárcákon belül kell megoldaniuk saját érdekérvényesítésüket, ezek a lépések kevésbé érintik magát a kormányt és a külvilág felé sem lesznek olyan hangsúlyosak.

Mráz Ágoston Sámuel ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az összevont minisztériumi szerkezet a tárcák közötti érdekellentéteket is csökkenti, a minisztériumok számának csökkentése pedig nem jelenti automatikusan egy-egy ágazat - például a környezetvédelem és az oktatás - háttérbe szorulását. Hozzátette: a kevesebb poszt és intézmény az "olcsó állam ígéretének is megfelel, ami az átalakulás társadalmi támogatottságát is garantálhatja.
Ezzel szemben Filippov Gábor úgy foglalt állást, hogy a környezetvédelmi minisztérium megszüntetése egyben azt is jelenti, hogy az Orbán-kormány a környezetpolitikánál fontosabb feladatnak tartja a közrendet, a gazdaság talpra állítását, valamint a nemzetpolitikát.
Új poszt a miniszterelnök-helyettesi

A magyar kormányszerkezetben a rendszerváltás óta ismeretlen miniszterelnök-helyettesi posztról szólva Mráz Ágoston Sámuel azt mondta, hogy Navracsics Tibornak kiemelt feladata lesz az államirányítás szempontjából, de politikai felelőssége nem lesz nagyobb minisztertársainál. A kormányzás sikeressége ugyanis elsősorban Orbán Viktor megítélésére lesz hatással, másrészt a többi tárcavezető is komoly és nehezen teljesíthető feladatokat kapott a leendő kormányfőtől - fejti ki a szakértő.

Filippov Gábor, a Progresszív Intézet elemzője ugyanakkor a miniszterelnöki szerepkör megkettőzéseként értékelte Navracsics Tibor kinevezését, ami szerinte Orbán Viktor munkáját könnyítheti a jövőben. A "kényelmetlen, mindennapi konfrontációkat" ugyanis Navracsics Tibor vállalhatja magára, míg a Fidesz elnöke maradhat "parlamenten kívüli", illetve a "kormány felett álló" szerepkörében - fűzte hozzá.
Juhász Attila emlékeztetett: Orbán Viktor korábbi nyilatkozata szerint Navracsics Tibor tárcája utasítási joggal a végrehajtásért fog felelni. A Political Capital szakértője Semjén Zsolt pozícióját sokkal szimbolikusabbnak tartja, és a kinevezés fontos okának látja, hogy a Fidesz pártszövetséget alkot a KDNP-vel, és ezért jelenik meg magas pozícióban a kereszténydemokraták elnöke. Emellett pedig Semjén Zsolt folytathatja a kereszténydemokraták számára fontos nemzetpolitikát és hozzá tartoznak majd az egyházi ügyek is.

2010-05-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite