2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
NagyvilágA cölibátus megszüntetését szorgalmazta egy osztrák pap

A cölibátus megszüntetését szorgalmazta egy osztrák pap


Kitart álláspontja mellett a cölibátus eltörlését és más reformokat szorgalmazó osztrák papi kezdeményezés vezetője annak ellenére is, hogy Christoph Schönborn bécsi érsek az egyházból való kizárását helyezte kilátásba.

egyhaz

Helmut Schüller a Der Standard napilap keddi számának nyilatkozva kijelentette: Schönborn érseknek "döntenie kell". Minden püspök élére állhat kezdeményezéseknek, különösen, ha tudja, hogy egy "túlnyomó többség" megértéssel van az iránt - érvelt. Schüller szerint az egyház "kettős életet él": az alsópapság megpróbálja kezelni azokat a dolgokat, amelyekkel a hivatalos egyházi vonalon nem foglalkoznak. "Ez nem mehet sokáig", mert "felőrli a papokat" - mondta.

Schönborn utalását arra, hogy el kell hagynia az egyházat, ha nem változtatja meg a véleményét, visszautasította. Önkéntes kilépése "nem jön szóba", mert nem úgy tekint az egyházra, mint egy egyesületre, amelyből ki lehet lépni - mondta. Kizárása pedig - folytatta - másokat is érintene, s vitát váltana ki. "Sokan azt kérdeznék maguktól, hogy rájuk nem érvényes-e" - érvelt Schüller.
Schönborn érsek múlt szombaton, ugyancsak a Der Standarnak adott interjúban úgy fogalmazott: ha Schüller továbbra is fenntartja eltérő véleményét alapvető kérdésekben, fel kell tennie magának a kérdést, "hogyan látja további útját az egyházban és ebben a (papi) hivatásban".

A június közepén közzétett "Felhívás elégedetlenségre" elnevezésű felhíváshoz eddig több mint háromszáz katolikus pap, illetve diakónus csatlakozott a honlapon elérhető internetes statisztika szerint, és közel ugyanennyi a világi támogatók száma.
Vallási jellegű belső ellentétek mellett az osztrák katolikus egyházat tavaly a gyermekmolesztálási botrányok kiváltotta kilépési hullám is próbára tette. Minden korábbinál többen, közel 90 ezren léptek ki az egyházból. Mint azt Schönborn a Der Standardnak elmondta, 2011 első felében erőteljesen mérséklődött a kilépők száma, amely a 2008-as - 40 ezer fős - szintre csökkent.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-08-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite