2019. augusztus 22., csütörtök - Menyhért
Keresés a tartalomban
SportAddig játszom, amíg le nem vonszolnak a pályáról - a Globetrotterstől Salgótarjánig

Addig játszom, amíg le nem vonszolnak a pályáról - a Globetrotterstől Salgótarjánig


Eddy Barlow MayfieldAz, hogy két kanadai vízilabdázó remekel a magyar ob I-ben, körülbelül olyan meglepetés, mintha két magyar asztaliteniszező uralná a kínai bajnokságot. Kevésbé meglepő, hogy egy amerikai kosaras varázsol Salgótarjánban. Amíg azonban Aaron Feltham és Kevin Graham az egyetlen állva maradt Euroliga-csapatban, a bajnoki címre is esélyes Egerben szerepel, addig a Harlem Globetrotters egykori játékosa, Eddy Barlow Mayfield az NB I egyik kiscsapatában kosarazik. Különös életutak találkoznak Észak-Magyarországon, tízezer kilométerre a szülőhazától.


"Kedden Budapesten játszik a Harlem? Komolyan? Tudna szerezni nekem egy jegyet?" - ez volt Eddy Barlow Mayfield első kérdése, amikor szóba hoztuk, hogy egykori munkaadói március 23-án a Papp László Budapest Sportarénában, másnap este a Veszprém Arénában lépnek a közönség elé. "Náluk kerestem először pénzt életemben, a Globetrotters volt az első munkahelyem, az első profi csapatom, miután 2003-ban lediplomáztam a Texas State Universityn."


A 28 éves, 183 centis irányító csupán másfél hónapig állt a zsonglőrök alkalmazásában, aztán megkezdte profi karrierjét. Az a másfél hónap azonban kitörölhetetlenül megmaradt emlékezetében.
"Elmentem a toborzóra, éppen Houstonban jártak, a lakóhelyemen, és megfeleltem, felvettek. Jó sokan voltunk, az Egyesült Államokban túráztunk, akkor válogatták össze a végleges csapatot a 2004-es világ körüli túrájukra. Negyven nap alatt bejártuk az egész országot, számomra az volt a csúcs, amikor húszezer néző előtt játszottunk a Madison Square Gardenben. Aztán lemorzsolódtam, nem vittek el a külföldi túrára, de így is hatalmas élmény volt" - emlékezik Salgótarján kedvence.


Sokunk képzeletében úgy él a Harlem Globetrotters, mint egy utazó cirkusz, Mayfield azonban állítja, a csapat több ennél. "A Globetrotterst komolyan kell venni, ez egy valódi kosárlabdacsapat. Számomra nem is kétséges, hogy megállnák a helyünket az NBA-ben, mint ahogy ezt az elődeik már be is bizonyították, amikor hatvan évvel ezelőtt legyőzték a Minneapolis Lakerst, az NBA akkori bajnokát. Az más kérdés, hogy játék közben szórakoztatják is a közönséget, hiszen ezért fizetik ki a belépő árát."
S hogy mi szükséges ahhoz, hogy valakit leszerződtessen a Harlem? "Kiemelkedő játéktudás és humoros, kitárulkozó habitus. Utóbbi roppant fontos, zárkózott, befelé forduló emberekből nem lesz harlemi kosaras. Fontos, hogy kontaktust tudjunk teremteni a közönséggel, s reagálni tudjunk a nézők beszólásaira" - magyarázza az exharlemi.


"Nincs sok sikerélményem"
Mayfield Németországban, Ukrajnában és Izraelben profiskodott, mielőtt a Salgótarján februárban leszerződtette volna. Alig szállt le a repülőgépe Ferihegyen, már játszania kellett egy Magyar Kupa-mecsen. A Dombóvár volt az ellenfél, és Mayfield negyven pontot dobott az ellenfélnek. Bár győzött a csapat, a tolnaiak jutottak tovább.
"Nincs sok sikerélményem, a Debrecen megszűnése után mi vagyunk az utolsók az NB I-ben, de profi kosaras vagyok, az állástól függetlenül minden meccsen a maximumot próbálom nyújtani. Eddigi hat salgótarjáni bajnoki mérkőzésem 240 percéből 237-et a parketten töltöttem, de a fáradtság nem szerepel a munkaköri leírásomban. Addig játszom, amíg le nem vonszolnak a pályáról" - osztja meg hitvallását a texasi sportoló, aki 21 pontos átlagával kiemelkedik a sereghajtó csapatából.


Déri Csaba, a Salgótarján edzője ámuldozva beszél játékosáról. "Meg merem kockáztatni, hogy sohasem játszott még ilyen kosaras a kezem alatt, jóllehet megfordultam egy-két csapatnál, Szlovákiában és Erdélyben is. Talán csak Delmonte Madisont, a Körmend egykori sztárját tudnám hozzá hasonlítani. Eddy valóban zsonglőr, alacsony kosaras létére simán zsákol, de legfőbb erénye a tripla. NBA-távolságból is beveri a labdát, a Dombóvárnak például nyolcat dobott ebből a fajtából" - részletezi a rutinos tréner sztárja képességeit. "Mi már megmenekültünk, miután a Debrecen visszalépett, nem tudunk kiesni az NB I-ből. Ezzel tulajdonképpen teljesítettem is a küldetésem, mert a szezon végéig szerződtem, gyakorlatilag egyszerre érkeztem Mayfielddel. Afelől nincs kétségem, hogy továbbáll a srác, lényegesen jobb kosaras, mint a mi csapatunk szintje, az is lehet, hogy valamelyik magyar élcsapatnál köt ki a következő idényben."


Eddy Barlow Mayfield
Születési hely: Houston (Texas)
Születési idő: 1982. június 29.
Magasság: 183 cm
Testsúly: 69 kg
Klubjai: Texas State University (1999-2003), Harlem Globetrotters (2004), TSK Würzburg (német, 2004-2005), BC Odessza (ukrán, 2007-2008), Ironi Ramat Gan (izraeli, 2009-2010), Wamsler SE Salgótarján (2010-)

2010-03-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite