2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
ItthonAddig nyújtózkodtak a pártok, amíg a takarójuk ért

Addig nyújtózkodtak a pártok, amíg a takarójuk ért


Az Fidesz-KDNP, az MSZP és a Jobbik összesen 918 millió forintot költött kampánycélra az országgyűlési választások előtt.

mszp_fideszplakat


Az MSZP összesen - az állami támogatással együtt - mintegy 404 millió forintot fordított a 2010. évi országgyűlésiképviselő-választásra a párt honlapján található összesítés szerint, így kampányköltése nem haladta meg a törvényes kereteket. Az MSZP-n kívül eddig a Jobbik és a Fidesz-KDNP hozta nyilvánosságra hivatalosan a kampánykiadásairól szóló beszámolóját, az LMP gazdasági szakértője beszélt a konkrét számokról. A dokumentumok szerint minden párt a törvény szabta korlátokon belül maradt.


Az MSZP által elköltött összeg több mint fele propagandára ment el. A beszámoló szerint az MSZP "propagandaköltségre" költötte a legtöbbet, összesen 230 millió forintot. A párt posta és a telefonkiadásai 102, hirdetései és reklámjai 1,1 millió forintba kerültek.

A párt költött még egyebek mellett bérleti díjakra 22,6 milliót, anyagköltségre 31,5 milliót, közlekedésre pedig 2,3 millió forintot.


Az áprilisi választásokra 386 jelöltet állító párt a kampánykiadások bevételi oldalán 18,8 millió állami választási támogatást, 318,3 millió forint összegű, az állami költségvetésből származó alaptámogatást, 60 millió forintnyi adományt és hatmillió forint egyéb bevételt tüntet fel. Vagyis saját erőből hatmilliót költött a kampányra.


A Jobbik Magyarországért Mozgalom összesen mintegy 110 millió forintot fordított a 2010. évi országgyűlésiképviselő-választásra a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent beszámoló szerint, mindez jóval kevesebb, mint amennyit törvényesen költhetett volna. A beszámoló szerint a Jobbik ezeket a forrásokat kizárólag anyag jellegű kiadásokra fordította, személyi vagy egyéb kiadása nem volt.


Az áprilisi választásokra 386 jelöltet állító pártnak a kampánykiadásaira fordított 109,887 millió forintjából 18,8 millió volt az állami költségvetési támogatás, 84,2 a választási célra kapott adományok összege, saját forrásból pedig 6,8 millió forintot költött. Hitelt nem kellett felvennie.


A Fidesz-KDNP pártszövetség - csakúgy, mint az MSZP - összesen mintegy 404 millió forintot költött az idei képviselőválasztásra, amiből 18,8 millió forint volt az állami költségvetési támogatás, 385,8 millió pedig választási célra kapott adományokból gyűlt össze.


Ezzel szemben korábban a kepmutatas.hu oldalon 1 milliárd 282 millió forint számolt a Freedom House Europe és a Transparency International Magyarország a Fidesz kampányköltségeire.


A Lehet Más a Politika még a kampány kezdetén közölte, hogy nem néhány milliárdos befektetéséből, hanem sok, változást váró magánember kisebb adományaiból, nyílt kampányszámlát vezetve kampányol majd. A párt internetes oldalán folyamatosan közölte, hogy milyen bevételeik és kiadásaik vannak.
Priksz Gábor, a párt gazdaségi szakértője a hirado.hu-nak azt mondta: a párt összesen 150 millió forintot fordított a kampányra, (tehát a Jobbiknál többet). A televíziós reklámköltségeket 14 millió forintra becsülte Priksz Gábor, (a TV2-n és a Magyar Televízióban hirdettek), míg a köztéri reklámok költségét körülbelül 50 millió forintban határozta meg.


A választási eljárásról szóló törvény szerint a jelölő szervezetek a költségvetési támogatáson felül jelöltenként legfeljebb egymillió forintot, tehát legfeljebb 386 milliót fordíthatnak a választásra.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-06-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite