2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
ItthonA demokratikus ellenzék együttműködését sürgették a Bibó-társaság megemlékezésén

A demokratikus ellenzék együttműködését sürgették a Bibó-társaság megemlékezésén


A demokratikus ellenzéki szervezetek együttműködését sürgették és a köztársasági értékek melletti kiállásra buzdítottak a szónokok a Bibó István Közéleti Társaság szerdai megemlékezésen, amelyet Károlyi Mihály budapesti szobránál tartottak a második köztársaság 1946. február 1-jei megalapításának 66. évfordulóján.

bibo


Az este hat órára hirdetett rendezvény csaknem félórás késéssel, azután kezdődött el, hogy a nagyjából száz megemlékezőhöz csatlakoztak mintegy kétszer annyian, azok, akik korábban a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének szervezésében az Új Színház előtt tüntettek Dörner György igazgatói kinevezése ellen. Velük együtt az ellentüntetők is elindultak a Kossuth tér felé, többségüket azonban a környéket lezáró rendőrök nem engedték a Károlyi-szoborig, ők az Országház ellenkező oldalánál ragadtak.


A jelentős rendőri készültség mellett tartott rendezvényt közbekiabálásokkal így is megzavarták ellentüntetők, például akkor kezdtek el pfujolni, amikor a rendezők a támogató szervezetek között a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciót (DK) is felsorolták. A demonstrálók "nácik, haza!" kiáltásokkal válaszoltak nekik, és kisebb szóváltáshoz vezetett az is, hogy többen fizetett provokátoroknak nevezték az ellentüntetőket.


Kuncze Gábor, az SZDSZ korábbi elnöke a megemlékezésen arról beszélt, hogy az 1989-es rendszerváltást közmegegyezés övezte, és az azt a reményt hordozta, hogy mindenki szabadon élhet. Mint mondta, akkor, de még másfél évvel ezelőtt sem gondolta volna, hogy 2012-ben a köztársaságot kell félteni és védelmezni, mert ilyen rövid idő alatt lebonthatók két évtized eredményei.


A helyszínválasztást azzal indokolta, hogy a Károlyi-szobor a köztársaságot jelképezi, és azt a kormányoldal ugyanúgy el akarja hurcolni a Kossuth térről, ahogyan a köztársaság eszméjét meghurcolta. Az SZDSZ egykori elnöke a demokratikus ellenzéki szervezetek együttműködését sürgette, megjegyezve: eljön majd az ideje annak is, hogy a köztük lévő sokféleség megmutatkozzon, de ehhez előbb helyre kell állítani a köztársaságot.

 

bibo001

Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének volt elnöke beszél a Bibó István Közéleti Társaság megemlékezésén, a második Magyar Köztársaság megalapításának évfordulóján, Károlyi Mihály budapesti, Kossuth téri szobránál.


Ungváry Rudolf író szégyennek nevezte az új alaptörvény elfogadását, és kijelentette, hogy a demokratáknak el kell utasítaniuk a jelenlegi kormány politikáját. "Ez nem a mi kormányunk, nem a mi rendszerünk" - mondta. Vitányi Iván korábbi MSZP-s, most független parlamenti képviselő, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció tiszteletbeli elnöke - aki a második világháború alatt részt vett az ellenállásban, a köztársaság 1946-os kikiáltásakor pedig a Magyar Kommunista Párt tagja volt - ugyancsak a közösségek összefogását szorgalmazta azokkal szemben, akiknek a véleménye szerint a Horthy-rendszerhez hasonló, király nélküli királyságot építenek.


A Bibó István társaság rendezvényén, amely rendbontás nélkül ért véget, részt vett mások mellett Horváth Csaba, az MSZP budapesti elnöke, Mécs Imre korábbi SZDSZ-es, majd szocialista országgyűlési képviselő és Bauer Tamás, a DK alelnöke is. Hatvanhat évvel ezelőtt február elsején lépett hatályba az 1946. évi I. törvény Magyarország államformájáról, kimondva a második köztársaság létrejöttét.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24
Fotó: Szigetváry Zsolt - MTI

 

 

 

 

2012-02-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite