2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonÁder: október 23. közös alap, amelyre építeni lehet a jövőt

Áder: október 23. közös alap, amelyre építeni lehet a jövőt


A köztársasági elnök szerint 56 évvel ezelőtt, október 23-án Magyarországon írták a világtörténelmet és aznap lélekben újjászületett az ország. Áder János a forradalom és szabadságharc évfordulóján, kedden ünnepi nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozza: 1956. október 23. közös alap, amelyre építeni lehet a jövőt.

Áder János_beiktatás


A köztársasági elnök ünnepi nyilatkozatában azt írja: 56 évvel ezelőtt új fejezet kezdődött a világ történelmében. "Új fejezet, mert nem volt rá egyetlen példa sem korábban, hogy a kettészakított Európában egy ország népe lázadjon fel a szocialista világrend ellen: a zsarnokság helytartói, a pártállami terrorgépezet, a besúgók, a hazugság börtönőreinek világával szemben. A világtörténelem új fejezetét akkor Magyarországon írták."


Azon az 56 évvel ezelőtti keddi napon lélekben újjászületett egy ország, aminek az egész földkerekség vált tanújává - áll az ünnepi nyilatkozatban. A világ szemében egyszersmind egy új nemzet is megszületett ekkor: a szabadság nemzete. 56 évvel ezelőtt itt, Európa szívében "mi magyarok voltunk ez a nemzet".


Áder János szerint 1956. október 23-a óta magyarnak lenni annyit jelent, mint a szabadság nemzetéhez tartozni. Azon az 56 évvel ezelőtti őszi napon nemzedékek találtak egymásra egyetlen kimondott közös óhajtásban. Fiatal és lélekben fiatal magyarok milliói mondták ki egy emberként, hogy saját kezükbe akarják venni sorsuk irányítását. Kimondták, hogy szabadságot, demokráciát akarnak. Kimondták, hogy életük árán sem tűrik tovább az önkény és igazságtalanság szocializmus nevében ránk erőltetett kegyetlen rendszerét, melynek tíz- és tízmilliók váltak áldozataivá a 20. században - olvasható az elnök nyilatkozatában.


"56 októbere szüleink és nagyszüleink nemzedékének forradalma volt. Nekik köszönhetjük a napot, mely 1990-ben visszanyert szabadságunkhoz elvezetett. Az ünnep méltósága ezért azt kívánja tőlünk, hogy ezen a napon elsősorban ő előttük hajtsunk fejet" - hangsúlyozza Áder János.


A köztársasági elnök hangsúlyozza: "1956 októbere az 1848-ban megszületett politikai nemzetünk 20. századi magára találásának ünnepe. Az összefogásé, az egyetértésé, a közös értékeink melletti hitvallásé." Annak a belátásáé, hogy az az 56 évvel ezelőtti felszabadító nap nem pusztán gránitnál szilárdabb talapzat az ünnephez méltó szónoklatoknak. Sokkal több ennél. "Közös alap, amelyre jövőnket építhetjük."


"Ezért arra kérek minden magyar embert, éljen bárhol is a világban, Budapesten vagy New Yorkban, Brüsszelben vagy Kolozsvárott, hazánk vagy a nagyvilág bármely pontján, ezen a napon álljunk meg mindannyian egy főhajtásra, és osztozzunk a hősök iránti tisztelettel 1956. október 23-a felszabadító örömében" - zárul Áder János, Magyarország köztársasági elnökének ünnepi nyilatkozata.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-10-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite