2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonÁder: a béke és a szabadság nem a természet ajándéka

Áder: a béke és a szabadság nem a természet ajándéka


A béke és a szabadság nem a természet ajándéka, ezekért az értékekért minden nap meg kell küzdenünk - jelentette ki Áder János köztársasági elnök szerdán, Magyarország NATO-csatlakozásának 15. évfordulója alkalmából tett látogatásán a Magyar Honvédség pápai bázisrepülőterén.

Áder János001


Az államfő szavai szerint a NATO- és EU-csatlakozás új fejezetet nyitott a szabad Magyarország történetében. Mindez nem volt előzmény nélküli - jegyezte meg, felidézve, hogy 25 évvel ezelőtt a magyarok közösen, szabad akaratukból hozták a világ tudtára, hogy szabadságban, demokráciában akarnak élni. "Közösen mondtunk nemet az évtizedeken át ránk kényszerített diktatúrára és közösen mondtunk igent arra, hogy nemzetünk jövőjét az európai polgári demokráciák családjában látjuk" - fogalmazott Áder János.


Kitért arra: nem volt mindez kockázatmentes, "egyet azonban biztosan tudtunk: azt, hogy ez az egyetlen út, amely ismét európai jövőt biztosíthat - a nyugati civilizációból a második világháború után erőszakkal kiszakított - hazánknak, és egész Közép-Európának".


A köztársasági elnök kiemelte azt is: az évforduló nemcsak katonai vagy védelempolitikai, hanem társadalmi jelentőségű is. Kifejtette: államfőként, a magyar honvédség főparancsnokaként és családapaként mindennél fontosabbnak tartja szerettei és hazája biztonságát, a békés élet lehetőségét. Ugyanezt akarja minden tisztességes és józanul gondolkodó ember Európában éppúgy, mint a tengerentúlon vagy a világ más pontján - tette hozzá.


Áder János szólt arról: a történelem megtanította, hogy a béke törékeny dolog, s "ennél nem kell sem jobb, sem méltóbb, sem erkölcsösebb ok arra, hogy a világ legerősebb szövetségével védelmezzük meg magunkat bármilyen fenyegetéssel szemben". Úgy fogalmazott: "mi, magyarok - szövetségeseinkhez hasonlóan - a békés fejlődés, az élet oldalán állunk".


Mint mondta, a békéért meghozott legnagyobb áldozatok is elenyészőek a háborúk okozta károkhoz képest. Beszédében utalt arra: napjaink eseményei sok józanságot, erőfeszítést, előrelátást igényelnek Európa békéjének fenntartása érdekében. Közös felelősség ez, ami a jelenben gyökerezik és a jövőre irányul - tette hozzá. Úgy vélte: a békéért és a szabadságért minden nap meg kell küzdeni, megvédésére minden nap képesnek kell lenni, s a felelősséget minden nap vállalni kell. Ezt tették Magyarország kormányai, amikor következetesen kiálltak a NATO-csatlakozás mellett, a magyar emberek, amikor a népszavazáson igent mondtak a belépésre, s ezt teszik a magyar katonák is minden gyakorlat során és minden misszióban - fejtette ki Áder János.


Az államfő jelezte: a NATO vezetőivel folytatott találkozásai során mindig egyértelmű elismerés fogadta, amit a magyar katonák vívtak ki helytállásukkal. Áder János államfői és főparancsnoki elismerését fejezte ki teljesítményükért, s köszönetet mondott az ország szövetségeseinek.


Látogatása során Áder János megtekintette a bázisrepülőteret és a repülésirányító tornyot is, valamint a NATO-csatlakozás 15 évfordulója kapcsán emlékérmeket és elismeréseket adott át.

Forrás:MTI/NÓGRÁD24

 

2014-03-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite