2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
ItthonÁder: fontos, hogy a nemzet minden közösségében természetes legyen a magyar szó

Áder: fontos, hogy a nemzet minden közösségében természetes legyen a magyar szó


Magyarország számára fontos, hogy a nemzet minden közösségében természetes legyen a magyar szó, legyen az a közösség bárhol a világon - e szavakkal köszöntötte Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában a határon túli egyházi vezetőket szerdán.

Áder János001

A kisebbségi sorban hivatásukat végző egyházi vezetők felelősségét hangsúlyozta köszöntőjében a köztársasági elnök, hangsúlyozva, hogy a kisebbségben élők is osztoznak a terhen. Új értelmet nyert az "ismerem enyéimet és enyéim is ismernek engem", ha az anyaországon kívül a szószéken magyarul szólal meg valaki - fűzte hozzá az államfő az advent alkalmából tartott rendezvényen, az elnöki hivatal által az MTI-hez eljuttatott beszéd szerint.

Áder János, utalva Márton Áron néhai erdélyi püspök szavaira, az egyházi vezetők hitéleten túli feladataira is ráirányította a figyelmet, azzal együtt, hogy bár a vallásüldöző, a kisebbségek beolvasztására törő diktatúrák kora lejárt, az átalakult világrendben sem könnyű a vallási és nemzeti azonosságát őrző ember dolga.

Az egyházaknak továbbra sem csupán a hívő emberek lelkének gondozása a feladata, hanem az azonosságukban fenyegetett közösségek védelme, valamint szociális és oktatási feladatok ellátása is - fűzte tovább a gondolatot az államfő, kifejezve háláját azért, hogy az egyházak példás igyekezettel tesznek eleget ennek a küldetésnek.

A köztársasági elnök felelevenítette, hogy az adventi találkozók sorát Mádl Ferenc néhai államfő indította el, aki egykor azt mondta: a karácsony emberi, történelmi és természetfeletti mélységét hit nélkül valóban nehéz a maga teljességében felismerni.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-12-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite