2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÁder János: a szentkúti beruházás a nemzeti közösséget is erősíti

Áder János: a szentkúti beruházás a nemzeti közösséget is erősíti


A mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen olyan építkezés kezdődik, amely megújítja az épületegyüttest, miközben a nemzeti és a spirituális közösséget is erősíti - mondta Áder János köztársasági elnök a Nógrád megyei kegyhelyen, ahol 2,5 milliárd forintos beruházás alapkövét helyezték el csütörtökön.

Áder_szentkút


Áder János hozzátette: a fejlesztés ezzel olyan értéket szolgál, amelyre manapság mindenkinek nagy szüksége van. Kitért arra is: két héttel ezelőtt Rómában magyarországi látogatásra hívta meg Ferenc pápát, és megvan a remény arra, hogy az egyházfő Mátraverebély-Szentkútra is ellátogat. Ha így lesz, akkor nemzeti kegyhelyünk még ismertebbé válik az egész világ számára - mondta.


Az államfő arról is beszélt, hogy az idelátogató zarándokok az összetartozást és hitük megerősödését is megélik. Ez a hit volt az, amiért a kegyhelyet gondozó ferences atyákat elüldözte, kolostorukat elvette a kommunista hatalom. A ferences testvérek négy évtized elteltével térhettek vissza, és az ő áldozatos munkájuknak is köszönhető, hogy ma már ismét hívők százezrei keresik fel Szentkúton Mária forrását - hangoztatta.


A Nógrád megyei településen lévő kegyhelyet jövő novemberre újítják fel. A 2 milliárd 470 millió forintos beruházást 99 százalékban támogatja az Észak-magyarországi Operatív Program, hogy a 21. század követelményeinek megfelelő körülmények fogadhassák a leglátogatottabb római katolikus búcsújáróhelyre érkezőket.


Megszépítik a szabadtéri misézőhelyet, megközelíthetőbbé teszik a Szűzanya szobrát, felújítják a rendházat, komfortosabbá teszik a zarándokházat, újabb zarándokszállásokat is építenek. Mindemellett rendezvényterem, szabadtéri színpad és fogadóépület is épül Szentkúton.


A ferencesek csütörtökön Szent Ferencről is megemlékeztek, aki 1226. október 3-án hunyt el Assisiben. Azóta a világ minden részén ezekben a napokban emlékeznek meg tranzitusáról, vagyis boldog haláláról és mennyei hazába költözéséről. A megemlékezésen Erdő Péter bíboros képviseletében Székely János esztergom-budapesti segédpüspök beszédében megfogalmazta, a gonosznak öt halálos ellensége van: az Isten és a vallás, a család, a nemzet, a fizikai föld és a közösségek. Egy szent helynek legfőbb küldetése ezeket a szálakat erősíteni - tette hozzá.


Áder János, Székely János, valamint Magyar Gergely tartományfőnök és Becsó Zsolt, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke írta alá az alapkőben elhelyezett dokumentumot. Varga Lajos püspök szentelte meg az alapkövet, amelynek a felirata a következő: A menny kapuja, a hit kapuja.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

Fotó:Tibor Richweisz

 

2013-10-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite