2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedA devizahitelek árfolyamát rögzítheti hétfőn az Országgyűlés

A devizahitelek árfolyamát rögzítheti hétfőn az Országgyűlés


A parlament a házszabálytól történő eltérés megszavazása esetén hétfőn szavazhat a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről.


Az Országgyűlés négynapos ülést tart hétfőtől, amelyen a képviselők rögzíthetik a devizakölcsönök törlesztőrészleteinek árfolyamát, valamint jóváhagyhatják az állami Mol-részvényvásárlást, és elfogadhatják az első sarkalatos törvényt is. A Ház emellett megkezdi az új alaptörvényhez kapcsolódó további négy kétharmados törvény tárgyalását is.

 

deviza01


A parlament a házszabálytól történő eltérés megszavazása esetén hétfőn szavazhat a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvényjavaslatról. A javaslat a svájci frankot 180 forinton, az eurót 250 forinton, a japán jent 200 forinton rögzítené. Az előterjesztés az előző héten több ponton módosult. Az Országgyűlés gazdasági bizottsága az eredeti hitelnyújtón kívül arra a pénzügyi intézményre is kiterjesztené a törvény hatályát, amely utóbb - például követelésvásárlás révén - lépett a hitelezési jogviszonyba.


Elfogadott módosító javaslatok hiányában határozat születhet a kormány által lebonyolított állami Mol-részvényvásárlás jóváhagyásáról is. A kabinet május 24-én kötött szerződést az orosz Szurgutnyeftyegaz tulajdonában álló, 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészt jelentő részvénycsomag megvásárlásáról, ám a mintegy 500 milliárd forint értékű tranzakció egyik feltétele a parlamenti támogatás megszerzése. A javaslat melléklete a szerződés teljes magyar nyelvű változatát tartalmazza.


Az Országgyűlés elfogadhatja az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló jogszabályt, amely az új alaptörvényhez kapcsolódó első sarkalatos törvény lehet. Az előterjesztés súlyos szankcióval sújtaná azokat a szervezeteket, amelyek az ÁSZ ellenőrzései során megtagadják az együttműködést vagy semmibe veszik a számvevőszék megállapításait. A javaslatban az is szerepel, hogy a szervezet költségvetése nem lehet kevesebb az előző évinél, törvény pedig csak akkor állapíthat meg új feladatot az ÁSZ-nak, ha az ahhoz szükséges fedezetet is biztosítja.


A Ház keddtől további sarkalatos törvények javaslatait kezdheti tárgyalni, így vita indulhat a köztársasági elnök jogállásáról, a honvédelemről, a Magyar Honvédségről, illetve a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről és az egyházakról szóló javaslatokról.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-06-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite