2019. március 27., szerda - Emánuel
Keresés a tartalomban
ItthonA DK megemlékezést tartott a mártíremlékműnél

A DK megemlékezést tartott a mártíremlékműnél


A Demokratikus Koalíció (DK) kedd délután megemlékezést tartott annál a Duna-parti mártíremlékműnél, amelyre korábban antiszemita feliratokat festettek.

dk_dem_0529


Élő Norbert, a párt budapesti koordinátora az eseményen úgy fogalmazott: remélte, hogy a XXI. században már fel sem merül honfitársaiban, hogy embereket Dunába lehet lőni, és ez a követendő példa. A holokauszt áldozatainak számát megkérdőjelező vélekedésekre utalva hozzáfűzte: ha csak egyetlen egy ember is volt, akit magyar zsidóként a Dunába lőttek vagy elgázosítottak Auschwitzban, az pontosan annyival több, mint amennyi szabadott volna, hogy legyen. "Ilyen vitába nekünk nem is szabad belemenni, hanem amikor ilyesmi történik, kijövünk, lemossuk a gyalázatot erről a szoborról is, és elhelyezzük virágainkat" - hangsúlyozta.


A megemlékezésen megjelent aktivisták és szimpatizánsok virágokat helyeztek el a szoborcsoport mellett, majd néhányan hypót öntöttek a lépcsőkre, "hogy a nácizmusnak írmagja se maradjon". Múlt péntekre virradóra ismeretlenek antiszemita feliratokat festettek a XIII. kerületi szoborcsoport talapzatára "Nem a ti országotok, mocskos zsidók!", "Oda lesztek belelőve" (a Duna felé mutató nyíllal) és "Köszönjétek Dánielnek!" szöveggel. A "Köszönjétek Dánielnek" felirat arra utalhat, hogy Dániel Péter ügyvéd május 16-án hajnalban vörös festékkel leöntötte a május 13-án a Somogy megyei Kerekiben felavatott életnagyságú Horthy Miklós-szobrot, amelynek nyakába "Tömeggyilkos, háborús bűnös" feliratú táblát akasztott, és az erről készült fényképeket megosztotta egy közösségi oldalon.


A rendőrség pénteken előállított két férfit, akik a gyanú szerint több fővárosi emlékművet is megrongáltak, köztük a Duna-parti mártíremlékművet. Az eljárást közösség elleni izgatás és rongálás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni főosztálya folytatja le. Múlt kedden Raoul Wallenberg svéd diplomata budapesti szobrára tettek ismeretlenek disznólábakat. Ez ügyben a rendőrség garázdaság miatt indított eljárást.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24
MTI Fotó: Mohai Balázs

 

 

2012-05-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite