2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonA DK nemzetközi fórumokhoz fordul a regisztráció miatt

A DK nemzetközi fórumokhoz fordul a regisztráció miatt


A Demokratikus Koalíció (DK) nemzetközi jogvédő fórumokhoz fordul az előzetes választási regisztráció miatt - közölte a párt szombaton az MTI-vel.

demokratikus_koalicio

Közleményük szerint az Európai Unió Bizottságának alapjogi biztosát, az Emberi Jogok Európai Bíróságát és az Európa Tanács Velencei Bizottságát kérik föl vélemény-nyilvánításra, illetve a "jogfosztás megakadályozására".

A DK álláspontja szerint az előzetes feliratkozás rendszere "kizárólag az Orbán-kormány választói akarattal szemben történő hatalmon megtartásának álságos és aljas eszköze", továbbá az alapvető emberi szabadságjogokba is ütközik.

A közleményben kiemelték, hogy a választási részvétel alapjog, amely éppen ezért csak más alapjog vagy mások jogainak védelmében korlátozható, a választás előtt 15 nappal jogvesztő módon lezáruló regisztráció pedig kétségbevonhatatlanul korlátozza a választási részvétel lehetőségét.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy alapjog más jogok védelmében is csak a feltétlenül szükséges mértékben korlátozható. Ezt a mértéket pedig a DK szerint bizonyosan túllépi, hogy a tervezet értelmében a regisztráció elmulasztása nemcsak az országgyűlési, hanem a következő négy évben megrendezendő európai parlamenti, önkormányzati és időközi választásokon való részvételből is kizárja a választópolgárt.

A párt kitért arra: a regisztráció tervezett rendszerét a DK súlyosan diszkriminatívnak tartja azért is, mert míg a Magyarországon élő választók számára csak két hét, a határon túli állampolgárok esetében hét hónap áll rendelkezésre a legegyszerűbb módon, levélben történő regisztrációra.

A Demokratikus Koalíció szerdán azt közölte: attól függetlenül bojkottálja a választási eljárási törvény parlamenti vitáját, hogy az LMP után az MSZP is jelezte, részt vesz abban.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-09-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite