2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
ItthonA DK szerint Orbán Viktor úgy gondolja, a vérvád belefér a rezsim ízlésébe

A DK szerint Orbán Viktor úgy gondolja, a vérvád belefér a rezsim ízlésébe


A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor - mivel nem kommentálta a jobbikos Baráth Zsolt keddi, a tiszaeszlári Solymosi Eszterről megemlékező parlamenti felszólalását - úgy gondolja, "a vérvád még belefér a rezsim ízlésébe".

demokratikus_koalicio


A Gyurcsány Ferenc volt kormányfő vezette párt az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében foglalt állást erről, amelyben rögzítette azt is, a leghatározottabban elítéli "a szélsőjobboldali +honatya+" cselekedetét. Baráth Zsolt keddi, napirend utáni felszólalásában Solymosi Eszterről emlékezett meg, és a korabeli vádakat felidézve úgy fogalmazott, a tiszaeszlári lányt zsidók ölhették meg 1882-ben, ám ezt az igazságszolgáltatás igyekezett elkendőzni, így az eljáró bíró "külső nyomásra kénytelen volt" felmentő ítéletet hozni. A felszólalásra Fónagy János államtitkár azonnal reagált. Mint mondta, a Jobbik ezzel "oda sorolta magát, ahova sokan gondolják", hogy tartozik. Hozzátette: a tiszaeszlári vérvád felemlegetése évszázados sebeket tép fel, és a képviselőnek, továbbá mindazoknak, akik megtapsolták, számolniuk kell a magyar társadalom és a világ ítéletével.


Szerdán elfogadhatatlannak minősítette a jobbikos politikus kijelentéseit a kormány nevében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is és jelezte, a leghatározottabban elítél minden olyan megnyilatkozást, amely bármely, Magyarországon élő társadalmi csoport vagy kisebbség ellen nyíltan vagy burkoltan irányul. Az MSZP és az LMP úgy értékelte, Baráth Zsoltnak vissza kellene adnia mandátumát a történtek miatt.


A Demokratikus Koalíció - írták közleményükben - mindig is azon a véleményen volt, hogy "a Jobbik frakciójában nácik is ülnek". Szerintük olyan szövegek, mint amilyet Baráth Zsolt elmondott, utoljára a Horthy-korszak parlamentjében hangzottak el, a képviselőnek azonnal távoznia kellene a közéletből. Hozzátették: Vona Gábort Orbán Viktornak köszönheti az ország, hiszen a Jobbik frakcióvezetője a mostani kormányfő polgári körének egyik alapítója volt, "onnan szabadították rá az országra". "Jellemző, hogy a miniszterelnök nem kommentálta a történteket. Ezek szerint úgy gondolja, a vérvád még belefér a rezsim ízlésébe" - zárul a DK közleménye.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-04-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite