2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
ItthonA DK az unió csalás elleni hivatalával vizsgáltatná a Közgép szerződéseit

A DK az unió csalás elleni hivatalával vizsgáltatná a Közgép szerződéseit


Az Európai Unió csalás elleni hivatalához fordult a Demokratikus Koalíció (DK) a Közgép Zrt. által elnyert közbeszerzési pályázatok vizsgálatát kérve. Az ellenzéki párt Németh Lászlóné fejlesztési minisztertől vár választ arra, hogy az építőipari vállalat mekkora összegű megbízásokat kapott a kormányváltás óta.

demokratikus_koalicio


Varju László pártigazgató szerdán sajtótájékoztatón ismertette Gyurcsány Ferenc DK-elnök levelét, amelyet Giovanni Kesslernek, az EU csalás elleni hivatalát vezető főigazgatónak írt. Ebben az áll, hogy - amint arról a Népszabadság beszámolt - a Közgép Zrt. Simicska Lajos korábbi APEH-elnök tulajdona. A volt miniszterelnök ezt azzal egészítette ki, hogy Simicska Lajos a Fidesz "és a köré épült cégbirodalom egyik leghírhedtebb" és legbefolyásosabb figurája.


Mint írta, a hírek szerint a Fidesz-kormány első másfél évében a Közgép 670 millió euró értékben nyert el közbeszerzési megbízásokat. Arra is kitért, hogy a vállalat felügyelőbizottságának korábbi elnökét, Petykó Zoltánt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetőjévé nevezték ki, Schváb Zoltán igazgató pedig a közlekedésért felelős helyettes államtitkár lett. Gyurcsány Ferenc hozzátette: miközben az építőipar teljesítménye az elmúlt években folyamatosan esett, a Közgép "lélegzetelállító sebességgel nőtt", s az állam még közvetlenül - a Magyar Fejlesztési Bank 11 millió eurós kedvezményes hitelével - is támogatja.


A volt kormányfő egy konkrét közbeszerzési ügyre, a Szajol és Püspökladány közötti vasútvonal építésére is felhívja az uniós hivatalvezető figyelmét, mondván, hogy a projekt 535 millió eurós költségvetését 85 százalékban az EU finanszírozza. "Ezt a megbízást a Közgép annak ellenére kapta meg, hogy ajánlata jelentősen meghaladta a rendelkezésre álló keretet. Annak érdekében, hogy erre sor kerülhessen, a kormány a projekt költségvetését 15 százalékkal megemelte" - jelezte a DK elnöke, azt állítva: az unió csalás elleni hivatala alkalmas a fentiek vizsgálatára.


Varju László a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy amíg az elmúlt időszakban építőipari kis és közepes vállalkozások sora ment csődbe, a Közgép több mint kétmilliárd forint osztalékot fizet ki. Szerinte Simicska Lajos és a Fidesz kapcsolata miatt vizsgálni kell, hogy a vállalat szerepet játszik-e a kormánypárt finanszírozásában. A független országgyűlési képviselő elmondta, hogy írásbeli kérdéssel fordult Németh Lászlóné fejlesztési miniszterhez, választ várva arra, hány közbeszerzési pályázaton nyert a Közgép a kormányváltás óta, illetve hogy tételesen melyeken és milyen összegű megbízásokat nyert el a vállalat.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-04-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite