2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonAdók, illetékek, gázár - változások július 1-jétől

Adók, illetékek, gázár - változások július 1-jétől


adóJúlius 1-jével megszűnt hét kisadó, az öröklési és ajándékozási illeték vér szerinti rokonok, valamint örökbefogadott gyermekek esetében, és nem emelkedik a lakossági földgáz ára.


Eltörölte a kormány a családoknál végzett házimunkáért, és az idősek segítéséért végzett munka adóját is.


Július 1-jétől körülbelül 250 ezer magyar vállalkozásnak lett könnyebb az élete - mondta Nagy Anna kormányszóvivő, ugyanis az eddigi 19 százalékos társasági adó 10 százalékra csökken 500 millió forint adóalapig. Mivel ez az év második felétől lép életbe, az idén 250 millió forint adóalapot lehet figyelembe venni.


Július 1-jétől emelkedett volna a lakossági földgáz ára, ám ez nem történik meg a szerdai kormányhatározat értelmében. A kormány 29 pontos gazdasági akciótervének megfelelően a kormány szerdán határozatban fogadta el a gázipari szabályozás egyes rendeleteinek módosítását, döntött az árszabályozás felülvizsgálatáról, és annak lezárultáig ármoratóriumot hirdetett.


Nagy Anna elmondta azt is, hogy ugyancsak csütörtöktől megszűnt az öröklési és ajándékozási illeték egyenes ági, vér szerinti rokonok és örökbefogadott gyermekek esetében. A tárca adatai szerint 2009-ben 150 ezer öröklés, és 10 ezer ajándékozás történt egyenes ági rokonok között. Egy örökösre átlagosan 90 ezer forint illetékalap, egy megajándékozottra pedig 1,9 millió forint illetékalap jutott. Az illetékmentesség éves szinten 2,8 milliárd forint, általa 2010-ben a mentességnek a folyamatban lévő ügyekre való kiterjesztése miatt 1,5 milliárd forint marad a magyar családoknál.

A két hónapon túli végkielégítések 98 százalékos megadóztatása a közszférára vonatkozik. Az érintettek tételes felsorolása a törvényjavaslatban lesz olvasható, amelyet várhatóan pénteken nyújtanak be az Országgyűlésnek.


A Népszabadság csütörtökön arról írt, hogy nemcsak a minisztériumokból elbocsátandó kormánytisztviselőket, hanem a pedagógusokat, orvosokat, ápolókat, de még a rendőröket is sújtja majd az a rendelkezés, amely szerint a két hónapot meghaladó végkielégítések csaknem száz százalékát adóként kellene befizetni. A döntés miatt az Alkotmánybírósághoz fordultak a közszolgálati dolgozók szakszervezetei.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-07-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite