2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
Test és lélekAdventi szokások

Adventi szokások


Manapság sokkal inkább összefolynak a napok, úgy érezzük, kevesebb időnk jut lelki-szellemi feltöltődésre, kapcsolataink ápolására, pedig ez napjainkban is ugyanolyan fontos lenne, mint korábban. Épp ennek jegyében telik a karácsony és az azt megelőző adventi időszak.

adventhang


A szó maga eljövetelt jelent, ami Krisztus születésére utal, az Advent azonban sokkal inkább a „karácsonyvárást" jelenti. Az adventi időszak a karácsonyt megelőző négy hét, kezdete mindig a Szent András napjához, azaz november 30.-hoz legközelebb eső vasárnap. (Idén december 2.) Adventtel kezdődik a katolikusoknál az egyházi év. Ebben az időszakban világszerte megrendezik a pompázatos adventi vásárokat, ahol a csecsebecsék, téli finomságok mellett művészeti élményekben is lehet részünk.


Az otthonokban ilyenkor kikerül az asztalokra az adventi koszorú, aminek - bár újabban sokféle színben pompázik - a lila és a rózsaszín a tradicionális színei. A három lila gyertya (hit, remény, szeretet) a bűnbánatot és a fegyelmet jelképezi, míg a negyedik rózsaszín a Jézus eljövetele fölött érzett örömöt szimbolizálja, és a karácsonyt megelőző vasárnapon gyújtjuk meg.


Sokak kedvence, az adventi naptár - talán meglepő módon - színtiszta üzleti fogás. Egy türelmetlen kisfiúnak készítette először az édesanyja, még az 1900-as évek elején, ő pedig felnőve gyártani és árusítani kezdte a számára örömet szerző játékot. Ha nem szeretnénk, hogy pusztán édességevés legyen az adventi naptár kinyitogatása, elrejthetünk az ablakok mögött egy-egy megszívlelendő üzenetet, kisebbeknek pedig valamilyen fejtörőt vagy puzzle-t, amit csak szenteste tudnak majd összerakni.


A december szép számmal tartogat ünnepeket, melyek lassan „kimennek a divatból", ám felelevenítésük egyfelől igazi szórakozást ígér, másfelől talán töltekezhetünk is valamicskét a hagyományokból. A szeretettel készülődés, az odafigyelés, az ajándékozás évszaktól függetlenül sok örömöt hordoz magában, de az adventi időszakban erre még azok is fokozottabban figyelnek, akikre egyébként nem jellemző a szentimentalizmus.


Igaz, hogy nem karácsonykor kell jónak lenni, hanem mindig, és nem karácsonykor kell ajándékozni, hanem akkor, amikor a szívünk arra indít bennünket. Érdemes azonban elgondolkodni azon, mi lehet a karácsonyban (és az azt felölelő ünnepkörben) az a csodálatos összetartó erő, mely a Föld minden pontján, emberek millióit sarkallja ugyanarra: a szeretet megélésére és kifejezésére. Vajon valóban csak üzleti fogás az egész, és a legenda szüntelen felemlegetése tartja életben a karácsony szellemét? Elég lenne ehhez a példátlan megmozduláshoz az önző, emberi érdektől vezérelt emberi magatartás, vagy valóban van a dolog mögött valami isteni indíttatás?

 

Forrás: EZOTV/HÍR PORT24

 

2012-11-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite