2019. augusztus 20., kedd - István
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA fejlődésre szeretném megadni a lehetőséget

A fejlődésre szeretném megadni a lehetőséget


Nagy-Majdon JĂłzsefSzeptember 11-én megtartotta kampánynyitó rendezvényét a FIDESZ. Bátonyterenyén is bemutatkoztak a FIDESZ-KDNP polgármester-és képviselő jelöltjei. A polgármesteri székért harcba induló Nagy - Majdon Józseffel beszélgettünk.

 

Nagy - Majdon József nős, egy kisgyermek édesapja, több diplomás, 34 éves fiatalember. Terveiről, elképzeléseiről kérdeztük.

Személyes ellenfélről vagy politikai ellenfélről beszélhetünk?

Nem hiszem, hogy személyes ellenfelem lenne. Inkább lehetséges partnerként tekintek mindenkire, akkor, ha a város érdekeit és nem az egyéni érdekeiket akarják megvalósítani.

Az emberek belefáradtak már a politikába, mert nagyon sok mindent ígértek már nekik és semmi nem valósult meg. Szerintem a legnagyobb ellenfelem az a közöny lesz, hogy nem mennek el az emberek szavazni, ezáltal nem szavaznak arra a változásra, amelyet - bízunk benne - mi tudnánk elhozni a városnak.

Nagyon sokan gondolkodnak így. Sokan mondják, hogy belefáradtak az ígéretekbe, és Ön sem valósítja meg azt, amit ígér.

Nem ígérek semmit. Azt tudom, hogy milyen mezsgyék mentén kell elindulni, de még nem tudjuk milyen helyzetben van a város. Szerintem sokkal rosszabb helyzetben van, mint ami most látszik.

Mik a fő pillérek?

Sokan mondták már előttem, de egyik a munkahelyteremtés, ám ennél sokkal fontosabb most a munkahely megtartás és ezek mellé az újak teremtése. Ehhez meg kell erősíteni a helyi vállalkozókat, vállalatokat. Égetően fontos a gazdasági fellendítés. Bátonyterenyén 20% fölött van a regisztrált munkanélküliek száma. Hangsúlyozom, hogy ez nem csak abból áll, hogy új cégeket fogunk ide becsábítani, hanem a helyiek kapacitásbővítését kell segíteni. Segíteni kell abban is, hogy a kis- és középvállalkozások is meg tudják tartani a munkahelyeket. Ehhez egy olyan önkormányzat kell, amely pályázatban, támogatásban tud nekik segíteni.
A második pillér a kultúra és a turisztika Ezt a kettőt nagyon komolyan együtt kell kezelni. Nincsenek színvonalas, mindenki által könnyen elérhető programok vagy színház. Színháznak pedig lennie kellene egy jól szituált, prosperáló polgári városban. Persze ez szorosan összefügg a gazdasággal.
Nagyon sok olyan értékkel rendelkezik a város, amit elhanyagolunk. Ilyen például a kisterenyei kastély, amit épp, hogy meg tudtunk menteni az eladástól. Ennek a kezdeményezésnek az élére álltam, nehogy megfosszák ettől a várost. Ugyan ilyen érték a szorospataki tábor, amit ugyan eladott a jelenlegi önkormányzat, de nem fizették ki, és most visszaveszik. Ebben is hatalmas lehetőségek rejlenek. A Maconkai Tó, ami az elmúlt években nőtte ki magát, köszönhetően a Horgász Egyesületnek és Dérer Istvánnak, hogy ilyen sokat dolgozik érte, viszont ez is több segítséget igényelne, hogy ki lehessen hozni a tóból azt a lehetőséget, ami benne van és ebből a Városunk is szépen profitálhatna.
Beszélnünk kell Szlovákia, a Mátra és Hollókő közelségéről. Ha ebben a szemszögben nézzük, nagyon jó helyen fekszik Bátonyterenye. Ennek ellenére a turisztika, az idegenforgalom elhanyagolt volt. Elég, ha csak a szupatakot nézzük. Pedig Szentkút révén ott a lehetőség a vallási turizmusban, rekreációs központtá lehetne felfejleszteni. Senki nem törődött velük.
A harmadik pillér pedig egy új önkormányzat, egy új hivatal, egy új vezetési stílus. A mostani stílussal szakítani kell. Szolgáltató szemléletű hivatalt kell bevezetni.


Mennyire szól bele a nagypolitika a helyi politikába? Befolyásolja-e a döntéseket?

Ki kell aknázni minden lehetőséget, amely a kapcsolati tőkén keresztül meg van az országos politika felé. Amint láttuk az elmúlt nyolc évben ki voltak éheztetve az önkormányzatok. Nem csak a FIDESZ-es önkormányzatokról beszélek, minden önkormányzatra vonatkozik. Ott szorítottak meg, főleg 2006 után, amikor látták azt, hogy az önkormányzati választásokon a FIDESZ elsöprő győzelmet aratott. A pénzcsapot elzárták, ha meg nem zárták el, akkor úgy osztogatták el a pénzt, hogy kormányzati szinten bele tudjanak szólni. Jó példa erre a Regionális Fejlesztési Tanács. Nem a legálisan megválasztott önkormányzati képviselők osztották el a pénzeket, mint régen, a megyei fejlesztési tanácsoknál, hanem régiós szinten és ott a kormányzati delegáltakkal az MSZP azt tudott tenni, amit kart. Így a többségben lévő önkormányzatok nem igazán jutottak forráshoz. Nem egészséges, ha ilyben szinten avatkoznak bele a helyi önkormányzatok életébe, de ahhoz, hogy az önkormányzat működni tudjon, kell adni lehetőséget, és itt a pénzügyi lehetőség igen fontos. Viszont azt is látni kell, hogy kormányzati kapcsolat nélkül nagy befektetőket nem lehet ide hozni, de még az sem sikerül, hogy az ország vérkeringésébe bekapcsoljuk a települést. Hatalmas szükség lenne erre, hiszen az egész területen érződik, hogy elhanyagolt. Bátonyterenyére mondhatom azt, hogy a rendszerváltás vesztese. Bezárt bányák, bezárt kohászat és ennek hozadéka a nagyon magas munkanélküliség. A vasipar sem tud most már embereket alkalmazni.


Mi az elmúlt nyolc év legnagyobb hibája a városban?

Azt hogy nem fejlődött sehová a város. Ezt pedig nem nyolc évnek, hanem tizenhat évnek, a hibája. Bátonyterenyén megállt az idő. Ezen még az sem segít, hogy most bizonyos Európai Uniós fejlesztési pénzekből iskolát és egy-két közintézményt felújítottak. Nem tudja betölteni azt a funkciót, amit egy városnak kellene. Kistérségi központként kellene üzemelni, egyáltalán városként kellene üzemelni. Egyik legfontosabb feladatnak azt látom, hogy ezeket, a különbségeket meg kell szüntetni. Nem a másik kárárra, hanem az előnyére, hogy mindenki városnak élje meg. Építsünk várost.

Hogyan?

Közösen. Ez az emberek nélkül nem megy. Talán kicsit furcsa itt Kennedy elnököt idézni, Kennedy, mikor elfoglalta a székét azt mondta"ne azt kérdezzétek, mit tehet értetek az állam, hanem azt, hogy ti mit tehettek az államért." Elsősorban azt tehetnék, hogy elmennek és szavaznak a jó oldalra, a változásra, a cselekvésre. A változás innentől már csak jó változás lehet. Mi jó irányba tudnánk elvinni a települést. Nem mondom azt, hogy könnyű munka lesz, hogy nem lesznek benne buktatók, de akkor is más irányt kell vennünk, mert egyébként a település fog teljesen lehanyatlani. Abban bízom, hogy az emberek látják, mi történt a városban, és partnerek lesznek a változáshoz.


Milyen a jó polgármester? Aki bezárkózik, és a hivatalnokokra hagyja az emberek problémáit, vagy aki köztük jár? Melyiket választaná?

Aki ismer engem, az tudja, hogy a személyiségemet nem tudom megtagadni. Szeretnék olyan polgármester lenni, hogy az emberek az utcán nyugodtam megszólíthassanak. Nem ijedek meg az emberektől. Nem magasról jövök az emberek közé. A szüleim kétkezi munkások. Apukám sajtolókovács volt, végig járta a munkanélküliség kálváriáját, édesanyám bolti eladó volt, most már rokkant nyugdíjas. Az emberekért szeretnék tenni, nem magamért, nem a FIDESZért,. A városért kell dolgozni. Nem arról szól, hogy négyévenként beülök a hivatalba, aztán magamra zárom az ajtót.


Hogyan látja a város oktatási, egészségügyi intézményeit?


Mind a kultúra, mind az oktatás, mind az egészségügy szörnyű állapotban van. Ez egyaránt a nagypolitika és a helyi vezetés hibája.
Most próbálkoznak két egészségügyi központ létrehozásával. Egyet Kisterenyére, egyet Nagybátonyba terveznek. Nem tudjuk, hogy mi áll mögötte. Lehet hogy egy cég, aki gyógyszertárra épít. Így megint elviszik az orvosokat az emberek közül. Szerintem minden orvosnak a saját körzetébe kell maradni, bár az orvosok ezzel vitatkoznak. A legnagyobb baj az, hogy ennek a működtetését is kiadják vállalkozásba. Az önkormányzatnak mentorálnia kellene az orvosokat. Elhanyagolt az összes körzeti orvosi rendelő.
Az oktatás kapcsán azt látom, hogy a tehetséges gyermekeket elviszik Bátonyterenyéről. Ha a gyerek elmegy, elmegy a szülő is, ezáltal a település még inkább a hanyatlás sorsára jut.
Mi olyan új irányvonalat mutatunk, amelyben nem fognak elveszni, vagy lemaradni gyerekek, legyen szó akár sajátos nevelési igényű gyermekekről is. A tehetséggondozás is kiemelt prioritást kap a koncepciónkban.

Az elmúlt időszakból két jelentős beruházást említhetünk. Egyik a Lidl, a másik a Tanuszoda. Jó döntések voltak ezek?

A Lidl munkahelyet teremt, illetve az emberek olcsón be tudnak vásárolni. Ez jó dolog. Ugyanakkor a helyi kistermelők nem tudják a termékeiket eladni. Nem az itteni termékeket látom a polcokon. A helyi vállalkozásokat kellene támogatni. Szeretném, ha az emberek lokálpatrióta szemlélettel kezdenének el gondolkodni. Az uszoda kapcsán pedig az tudom mondani, hogy nem az uszoda volt elhibázott lépés, hanem az, hogy milyen módon építették az uszodát. Jelen pillanatban ez egy fél uszoda, mert nincs meg a jurta épület. Amikor a tervezők dolgoztak rajta és jurta épület volt, akkor 4-500 millió Ft-ról beszéltek, a vége 650-700 millió Ft lett. Egy fél épületet hoztak létre, a fenntartása pedig nehéz. Nagyon nehéz helyzetbe sodorta ezzel a várost Vanya Gábor és Juhász Gábor. Nem történt meg mind a mai napig a számonkérés. Ezt hitelből építették fel, nem szabad elfelejteni. Ebben csak kamattámogatás volt, nem jött mellé semmilyen forrás. Ez egy elhibázott döntés volt. Jó, hogy van a városnak uszodája. Azonban sem a konstrukció nem jó, sem a hely.

Sokat foglakozott a sajtó és a lakosság is két - azóta félbe maradt - beruházással. A humánégető és a nádüzem. Mit tervez ezekkel?

A humánégetővel kapcsolatosan a polgármester asszonynak nem voltak kétségei, hogy milyen jó ez a városnak. Én nem látom azt, hogy ez jó lenne Bátonyterenyének. Elképzelhető, hogy jól működhetne. Ehhez a hivatalnak kellett volna megfelelő helyet biztosítani. Egy eldugottabb helyen, egy meghittebb, kegyeletteljesebb helyen. Nem egy ipari park mellett, lakóházak, játszadozó gyermekek, forrás, szomszédságában. Ha odakerülünk meg kell vizsgálni és lehetőség szerint nem megadni rá a működési engedélyt.
A nádüzem egy bonyolultabb helyzet. Még a Vanya érában történt az építkezés. Tele van furcsaságokkal. Ugyan az építette az uszodát, aki a NÁD NPSH-t. Az uszoda építő kft ugyan oda volt bejelentve, mint a NÁD NPSH kft. Amint látom Vanya Gábornak a kiesésével állt meg a nádüzemnek a létrehozása. Volt a Magyar Villamos művek részéről egy szándék, hogy meg fogják vásárolni az energianádat, de aztán ettől visszaléptek. Meg kell vizsgálni a lehetőséget, hogy lesz belőle valami vagy nem lesz. Ha lehet, akkor hogyan, ha nem akkor egyetértek azzal, hogy a fillérekért odaadott telket vissza kell venni a városnak. Azok jól hasznosítható épületek lennének.

Ugyancsak sokakat érintő téma az úthálózat. Mi a terv a 21-es út négysávosításával, az összekötő úttal, illetve a 23-as út helyreállításával?

A 23-as utat mindenképpen helyre kell állítani. A csatornázáskor meg lettek bolygatva a talajrétegek, éppen ezért rázkódik, mozognak, repedeznek a házak.
A 21-es úttal kapcsolatban megosztottak a vélemények.
Erről most nem tudok érdemben nyilatkozni, mert nem tudom milyen szerződések vannak aláírva, hol tart a tervezési folyamat. Én személy szerint partner lennék abban, hogy egy korszerű két sávos út haladjon végig. A forgalom nem lenne gyorsabb, az 50-es táblát ki kellene tenni. Bátonyterenyének haszna lenne abból, ha Budapestig négy sávos út lenne, egészen Szlovákiáig. Hiszen a rövid útidő Budapestig és az olcsó munkaerő, vonzóvá tenné a befektetők számára a várost.
Az összekötő út nagyon kellene. Még úgy is, ha először egy kerékpár utat építenénk. Ezzel már a városrészek összekötése is - ha csak szimbolikusan- de megtörténne.

Sokan azt mondják, hogy elszakadáspárti. Váljon le Kisterenye Nagybátonyról. A lokálpatriotizmusa kisterenyeiként nem abból áll, hogy szétszakadjon a város?


Nem. Én Bátonyterenye fejlődésének a pártján állok. A lehetőséget szeretném a fejlődésre, hiszen Nógrád Megye harmadik városáról beszélünk, ami szét van tagolva településrészekre, amelynek vannak elhanyagolt részei, mint Szúpatak, vagy Kisterenye, vagy Maconka, Vagy Bátony...


34 évesen, fiatalon arra készül, hogy vezessen egy várost. Jelenleg egy családot vezet. Mire neveli a fiát?

Nagyon sok mindent hozok otthonról. Mindaz a keresztény értékrend, amiben felnőttem meghatározó. Mind apaként, mind emberként és remélem polgármesterként is. Ebben benne van a becsületesség, a családcentrikusság, hogy tudjuk a gyökereinket, az előzékenység, és alázat.

Sokan azt mondják, fiatal ahhoz, hogy vezessen egy várost...

Orbán Viktor 35 éves volt, mikor egy országot vezetett.

Nem fél?

Nincs mitől. Tudom, hogy nagy feladat, tudom, hogy nemes feladat, de hiszem azt, hogy felvérteződtem azokkal a tulajdonságokkal, amelyekkel el lehet vezetni ezt a Várost. Nem hiszem, hogy a vezető az első ember a városban. A polgármester nem az első, hanem az utolsó, aki az emberekért, a legfiatalabbtól a legidősebbig tevékenykedik. A nap 24 órájában. A hét 7 napján és az év 365 napján.

Honnan tud töltekezni?

Család, egyház, barátaim.

Humán beállítottságú. Történelem, hittan és gyógypedagógia. Nem kellene reálismeret is?

Egy polgármester nem lehet polihisztor. Olyan szakemberekkel kell magát körül vennie, akik értenek ahhoz, ami a szakterületük. Itt az idő változtatni azon is, hogy pártfunkció alapján osztogassunk pozíciókat. A szakértelem mindennél fontosabb. Az én számomra a legfontosabb tanácsadók az itt élő emberek. Akik megmondják, hogy gond van a közvilágítással, nem folyik le az árokban a víz, nincs levágva a fű a temetőkben, és még sorolhatnám.

Ha győz a választáson és polgármester lesz, mi lesz az első lépés?

Bemegyek a hivatalba és végignézem az összes papírt. Nem hiszem azt, hogy büntetlenül lehetett elkövetni azokat, amik itt megtörténtek az elmúlt 4-8 évben. Vannak korrupció gyanús ügyek. Szigorú átadást - átvételt kell készíteni és egy független könyvvizsgálót kell felkérni. Egyrészt számonkérés kell, másrészt pedig annyi a tennivaló, hogy nem tervezek szabadságot a következő évekre.
Nem mondom, hogy a bölcsek köve a zsebemben van. Lesznek hibák. Viszont van egy példa előttünk, hogy hogyan nem szabad vezetni a várost.
Van egy jól működő kapcsolati tőkénk az országos vezetéshez, ami reméljük, segít. Koncepcióink vannak, terveink vannak. Most már csak az embereken múlik, hogy elmenjenek szavazni, és a jó oldalra szavazzanak.

Nograd24.hu

 

2010-09-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite