2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA felújított Mátraverebély–Szentkúti Nemzeti Kegyhely átadása

A felújított Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely átadása

Szeptember 5-én (szombaton) 11 órakor Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezetésével szentmise keretében került sor a felújított Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely külső, liturgikus terének és új létesítményeinek átadására, felszentelésére. A liturgiát követően Áder János, Magyarország köztársasági elnöke mond ünnepi beszédet. Salgótarján Megyei Jogú Várost az ünnepségen Dóra Ottó polgármester képviseli.

szentkut2015

A Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely egy európai uniós pályázat keretében több mint 2,7 milliárd forintból újulhatott meg.

A rekonstrukció egyik fő célja volt, hogy a kegyhely építészetileg egységes arculatot kapjon, valamint az üzemeltetés során környezetkímélő technológiák kerüljenek felhasználásra. A műemléki védettségű barokk kegytemplom, a rendház és a templomkert rehabilitációja, a szabadtéri misézőhely liturgikus terének és a szent kút környékének rendezése szintén kiemelt jelentőséget kapott a fejlesztésben. A szabadtéri oltárt ékesítő mozaikkompozíció Marko Ivan Rupnik szlovén jezsuita munkája, akinek művei a világ legjelentősebb zarándokhelyeit, például Lourdes-ot, Fatimát és San Giovanni Rotondót is ékesítik. Munkái a vatikáni apostoli palotában is láthatók.

Az átadási és felszentelési eseményről bővebb információ a szentkut.hu címen található.

Forrás: Salgotarjan.hu/NOGRAD24

 

 

2015-09-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite