2019. július 16., kedd - Valter
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA ferencesek elhurcolására emlékeznek Salgótarjánban

A ferencesek elhurcolására emlékeznek Salgótarjánban


FerencesekA ferencesek elhurcolásának hatvanadik évfordulójára emlékeznek Salgótarjánban július 31-én, őket idézi meg a város emléktáblával, püspöki szentmisével, visszaemlékezésekkel és hangversennyel.


A salgótarjáni munkások segítségével a ferences rend építtette azt a vasgyári templomot és a hozzátartozó rendházat, ahol 1950-ig működhettek a szerzetesek. A műemlék jellegű, Munkás Szent József oltalma alatt álló templomot és rendházat Szontágh Pál tervezte 1934 és 1936 között.

Szerdahelyi Csongor, a Ferences Sajtóközpont vezetője felidézte, hogyan emlékezett vissza elhurcoltatásukra Buczkó Atanáz, a kolostor utolsó franciskánus lakóinak egyike: "Nem tudtuk, mi lesz velünk. Egyesek szerint a Szovjetunióba akartak vinni. 1950. augusztus 1-jén éjjel fél egykor leponyvázott teherautóval megjelentek az ávósok géppisztolyokkal felfegyverkezve. Az épületet körülvették, hogy senki ne zavarja őket. Az egyik ávós bejött és bejelentette, hogy itt kell hagynunk a zárdát. Megnézte a csomagomat, felturkálta, hogy nincs-e benne pisztoly vagy aranykehely. Nem volt, de talált benne egy Szentírást. Inkább egy orosz szótárt vinne magával, annak nagyobb hasznát venné - mondta." A ferenceseket végül Jászberénybe vitték, ahol hetekig szalmán aludtak, és az internált szerzetesek még a templomba se mehettek át, nehogy megszökjenek.

A salgótarjáni megemlékezésen Kálmán Pelegrin szentkúti házfőnök, történész tart előadást az eseményekről, amelyekre visszaemlékezik Kamarás Mihály ferences is. Diós Tamás orgonaművész koncertje után az ott szolgált ferencesekért tart hálaadó szentmisét Beer Miklós váci püspök, majd a püspök és a város polgármestere leleplezi a templom homlokzatán elhelyezett emléktáblát.

 

Forrás: HÍR PORT24

 

 

2010-07-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite