2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
ItthonA Fidesz, a KDNP és a Jobbik elveti, az LMP módosítaná az etikai kódexet

A Fidesz, a KDNP és a Jobbik elveti, az LMP módosítaná az etikai kódexet


Szanyi TiborA parlamenti pártok közül a Fidesz, a KDNP és a Jobbik elveti, az LMP pedig több ponton módosítaná az MSZP által kezdeményezett választási etikai kódexet. Szanyi Tibor, a szocialisták kampányfőnöke kedden jelentette be, hogy tizenhárom pontos etikai kódexet javasol a pártoknak az MSZP az önkormányzati választásra.


A politikus tájékoztatóján kiosztott háttéranyag szerint a kódex garantálná az október 3-i választás tisztaságát, szabályosságát, biztosítaná a részt vevő pártok, szervezetek, jelöltek etikus magatartását, egyben kizárná a tisztességtelen, ok nélkül személyeskedő és becsületsértő módszerek alkalmazását.
Szanyi csütörtökre hívta meg a képviselői irodaházba a parlamenti pártokat és az önkormányzati választáson induló jelölőszervezeteket, hogy írják alá a kódexet. Ezen viszont a parlamenti pártok közül - a kezdeményezőn kívül - minden valószínűség szerint csak az LMP vesz részt, a többiek ugyanis elvetik a szocialisták javaslatát.
Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, kampányfőnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott, pártja egyáltalán nem tartja hitelesnek az MSZP-t etikai kérdésekben. Mint mondta, van valami diszkrét bája annak, hogy Hagyó Miklós, Hunvald György és "más, egészen kiváló önkormányzati szakemberek pártja" áll elő etikai kódexszel. A Fidesz etikusan, jogszerűen, szabályosan fog kampányolni, ahogyan eddig is tette - közölte a politikus.
A kereszténydemokraták szintén úgy látják, sajátos bája van annak, hogy az MSZP etikai kódexet kezdeményez. Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakciójának vezetője az MTI-vel azt közölte, pártja mindig igyekezett betartani a játékszabályokat; majd hozzátette, javasolják, tegyen így az MSZP is.
A Jobbik hiteltelen, olcsó kampányfogásnak tartja Szanyi Tibor kedden, előzetes egyeztetések nélkül bejelentett kezdeményezését egy pártok közötti választási etikai kódex bevezetéséről - nyilatkozta az MTI-nek Szabó Gábor. A Jobbik pártigazgatója elmondta, nagy meglepetéssel fogadták a szocialisták felvetését, amely "kicsit olyan, mintha a farkas vegetáriánus étrendre szólítaná fel az erdő lakóit".
Az LMP ugyan részt vesz a csütörtökre meghirdetett egyeztetésen, de három ponton módosítaná a Szanyi által javasolt etikai kódexet. Karácsony Gergely, a párt kampányfőnöke szerint betarthatatlan az a javaslat, hogy a pártok "ne vádolják egymást bűncselekményekkel". A politikus emellett bevetetné az etikai kódexbe, hogy a pártok ne éljenek vissza az erőfölényükkel, és ne gyűjtsenek indokolatlanul sok ajánlószelvényt. Harmadik pontként pedig azt javasolja, hogy a jelölőszervezetek tartózkodjanak a "voksturizmustól". Karácsony úgy látja, ha elfogadják ezeket a javaslataikat, akkor akár alá is írnák az etikai kódexet.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-08-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite