2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonA fideszes képviselőre nem vonatkozik a nyugdíjkorhatár?

A fideszes képviselőre nem vonatkozik a nyugdíjkorhatár?


A gyulai a Pándy Kálmán Megyei Kórház főigazgató főorvosa az 1951-ben született Kovács József lett, aki mellesleg fideszes parlamenti képviselő, valamint az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke. Kovács kinevezése "5 éves határozott időre szól, 3 hónapos próbaidő kikötésével", így nem valószínű, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésével lejárna a főigazgatói mandátuma.

Fidesz logo

Bár Szócska Miklós néhány hete HírTV-ben közölte, hogy a 62 éves nyugdíjkorhatár az aktív vezetők esetében is érvényesíthető, valamint hogy az államosított intézmények vezetésére pályázók közül nem fogják kinevezni újra azokat a kórházi főigazgatókat, akik már betöltötték a 62. életévüket, vagy annak közelében járnak, a 61 éves gyulai kórházigazgató mégis a helyén maradhatott.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár többször is hangsúlyozta: "nem megvalósítható", hogy minden, 62 évnél idősebb egészségügyi dolgozót kötelezően nyugdíjba küldjenek, ezért kiáll annak érdekében, hogy az egészségügyi ágazatot ne érintse a kötelező nyugdíjaztatás.

Az elmúlt napokban több sajtóorgánum is írt a meghirdetett kórházvezetői posztokról, előbb az általuk vélt eredményt közölték, de azt az egészségügyi államtitkárság cáfolta. A Magyar Nemzet szerdán arról írt, hogy a kormány határozott szándéka, miszerint nyugdíjba küldi a 62 évesnél idősebb kórházigazgatókat is, átírhatja a fekvőbeteg-ellátók vezetői posztjaira kiírt pályázatok elbírálását.

Az államtitkárság közleményében tudatta: az állami fenntartásba került egészségügyi intézmények intézményvezetői álláshelyeire a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) március 30-án írt ki pályázatot. A pályázati időszak lezárult, döntöttek a fekvőbeteg-intézmények élére kiírt pályázatokról.

A lista szerint a 35 fekvőbeteg-intézmény vezetői posztjára kiírt pályázat közül 11 eljárás eredménytelenül zárult. Így 30 napon belül új pályázatot kell kiírni Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, az Uzsoki kórház, a Pest megyei Flór Ferenc Kórház, a szentesi Bugyi István kórház, az esztergomi Vaszary Kolos kórház, a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház, a makói Diósszilágyi Sámuel kórház, a visegrádi Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház, a tatabányai Szent Borbála Kórház és a monori szakorvosi rendelő vezetői posztjaira.

A medicalonline.hu egészségügyi portál hétfőn Névsorolvasás: kiválasztották a kórházak új főigazgatóit című cikkében azt írta, hogy "megszületett a döntés az első körben államosított fővárosi és megyei kórházak főigazgatói pályázatairól". A portál által közölt névsor nagyrészt valósnak bizonyult.

Így a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházat változatlanul Sásdi Antal, az újpesti Károlyi Kórházat Bocskai Tamás, a Szent Imre Kórházat Bedros J. Róbert vezeti. Szintén megerősítették pozíciójában mások mellett a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház élén Csiba Gábort, a Stratégiai Szövetség a Kórházakért Egyesület vezetőjét, illetve a gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház élén Kovács Józsefet, az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának fideszes elnökét. A fővárosi Heim Pál Gyermekkórház főigazgatói posztján Harmat Györgyöt a jelenlegi orvos-igazgató Nagy Anikó váltja.

Az egészségügyi portál által közzétett névsorral ellentétben viszont végül több olyan pályázó nem nyerte el a posztot, aki elmúlt 62 éves. Így például a fővárosi Szent János Kórház jelenlegi vezetőjét, Pintérné Gönczi Ágnest, aki idén betöltötte a 63. életévét, Kázmér Tibor váltja. A fővárosi Uzsoki kórházat pedig nem Golub Iván vezeti tovább, aki idén lesz 65 éves, és a törökbálinti tüdőgyógyintézetet sem az idén 66. életévét betöltő Fülöp Rudolf vezeti a jövőben.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter június közepén, a 2013-as költségvetésről tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy közszférában dolgozó 62 év felettiekre a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást, így 10-11 ezerrel csökken a közszférában alkalmazottak száma, és ebből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik.

Giró-Szász András kormányszóvivő később azt mondta: további tárgyalásokon dől el, hogy a közszféra mely szegmenseire és milyen módon lesz érvényes a 62 éves nyugdíjkorhatár feletti munkavállalás lehetőségének megszüntetése.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24/ HVG.HU

 

 

2012-07-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite