2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
ItthonA Fidesz minden célját elérte

A Fidesz minden célját elérte


politicalcapitalA Fidesz minden célját elérte, az önkormányzati választásokon nagyarányú győzelmet aratott, így páratlanul erős hatalmi pozíciókkal kezdhet neki a kormányzás érdemi időszakának - írja a Political Capital elemzésében.


Az elemzés szerint a három "választásmentes" év kiváló lehetőséget ad azoknak a reformoknak, átalakításoknak a megkezdéséhez, amelyek a fideszes vezetés alá került önkormányzatokat is érintik majd, mivel szükség lehet egyfajta központosításra, egyes feladatok állami kézbe vételére, az önkormányzatok szerepének újragondolására. Hozzátették: így a Fidesz számára kérdés, hogy a kormány törekvéseit mennyire képes összeegyeztetni a párt helyi érdekeivel.
Mint az intézet figyelmeztet: "a jelöltállítási fölény" nem feltétlenül jelent politikai sikert, az MSZP huszoneggyel kevesebb polgármesterjelöltet állított, mint a Jobbik, közülük viszont minden negyedik győzött, míg a Jobbiknak összesen három polgármesteri szék jutott.
Tarlós István még az átszavazók nélkül is megszerezte volna a voksok abszolút többségét: csaknem 20 ezerrel többen támogatták a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjét, mint a párt listáját - állapítja meg a Political Capital. Hozzáfűzik: az átszavazók főleg a Jobbik, kisebb részt pedig az LMP támogatói közül kerültek ki, míg a legkonzekvensebben az MSZP támogatói szavaztak.
Az elemzés rávilágít: a 2006-os "döntetlen" után, amikor az MSZP-SZDSZ a közgyűlési helyek felét szerezte meg, és csak a főpolgármesterrel kiegészülve volt többségben, az idén nagyobb mozgástere lesz a fővárosi vezetésnek: Tarlós Istvánnal a Fidesz-KDNP frakciónak még egy "hiányzási lehetőségük" is lesz. A "létszámcsökkentés" leginkább a Fidesznek kedvezett: ugyanilyen erőviszonyok mellett egy 66 fős közgyűlésben 33 mandátum (tehát csak 50 százaléknyi) jutott volna a pártnak, az LMP és a Jobbik között pedig mandátumokban is megmutatkozott volna a különbség: előbbi négyet, utóbbi hármat kapott volna - írták, hozzátéve: a Fidesz többségét a létszám változatlanul hagyása sem akadályozta volna meg.
A jelenlegi 33 mandátumból a Fidesz-KDNP tizenhetet, az MSZP tízet, az LMP és a Jobbik pedig hármat-hármat kapott.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-10-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite