2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Választás 2010Forsense: a Fidesznek árt, az MSZP-nek segít a nagyobb választási részvétel

Forsense: a Fidesznek árt, az MSZP-nek segít a nagyobb választási részvétel


voksA Forsense legfrissebb választási becslése szerint a listás szavazás szempontjából a Fidesznek az 50 százalék körüli, míg az MSZP-nek a 70 százalékos választási részvétel hozná a legkedvezőbb eredményt az első fordulóban. Az elemzés készítői úgy látják, hogy a Jobbik a szavazók számától függetlenül 17 százalék körüli eredményben reménykedhet, miközben az LMP - a biztos kiesőnek tűnő MDF-fel szemben - a parlamentbe kerüléshez elegendő szavazatot borítékolhat magának.

A Forsense MTI-hez pénteken eljutatott elemzése alapján a Fidesz 52,5 százalékos támogatottságot szerezhetne, amennyiben a választásra jogosultak fele járulna az urnákhoz, míg 60 százalékos részvételnél a listás szavazatok 51,9 százalékára, 70 százalékos választási hajlandóságnál pedig a voksok 49,7 százalékára számíthat.
A szocialisták ezzel szemben az 50 százalékos részvételi aránnyal járnának a legrosszabbul, 18,6 százalékos támogatást szerezve, míg 60 százalékos részvételnél ez az arány 20,7 százalékra, 70 százalék esetén pedig 22,7 százalékra emelkedhet.

A Jobbik listás eredményét a fentiektől eltérően csak kisebb mértékben befolyásolhatja a részvételi arány: a párt 50 és 65 százalékos részvételnél is 17 százalékos támogatottságot mondhatna magáénak, a két érték között azonban csak a listás szavazatok 16,7 százalékát kapná meg, míg 70 százalékos részvételnél a 17,5 százalékára számíthat.

A Forsense becslése szerint az LMP a valóban szavazó választópolgárok számától függetlenül parlamenti résztvevőnek mondhatja magát az első fordulós listás szavazatok alapján. Az LMP-nek a Fideszhez hasonlóan 50 százalékos részvétel felelne meg a leginkább, ebben az esetben ugyanis a voksok 7,1 százaléka jutna nekik, míg 70 százalékos részvétel esetén 6,1 százalékra csökkenne ez az arány.

A választási hajlandóság az MDF listás eredményeire lehet a legkisebb hatással, ugyanakkor ez a párt számára legkedvezőbb, 50 százalékos részvételi arány esetén is csak a szavazatok 2,6 százalékát jelentheti.
A Forsense választási becslésében az utolsó hetek mérési adatai és trendjei mellett figyelembe vette választói magatartáskutatás-programjának eredményeit és a korábbi választások tapasztalatait. A becslés azzal is számol, hogy a választási eredményeket befolyásolja a szavazópolgárok részvételi hajlandósága és emiatt a listát állító pártok eredményei eltérően alakulhatnak a különböző részvételi arányok mellett.

2010-04-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite